'Leerlingen zitten soms
anderhalf uur in busje'

BERG EN DAL - Volgens de politieke partij Sociaal Groesbeek verloopt het leerlingenvervoer sinds het nieuwe schooljaar stroef. ,,Ons bereiken signalen dat leerlingen soms tot wel anderhalf uur in het busje zitten", aldus de SG.

Het leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen: veelal betreft het scholieren die speciaal onderwijs buiten hun eigen dorp volgen. Sinds kort wordt dat verzorgd door Taxibedrijf Van Dijk uit Cuijk die recent de openbare aanbesteding won. 

Tot eind vorig schooljaar werd deze klus geklaard in de gemeente Berg en Dal door onder meer de taxibedrijven Leenders uit Beek en Cees Plug uit Millingen, maar die vielen tijdens die aanbesteding uit de boot. Onder meer omdat ze niet konden voldoen aan de eis dat er met schone euro-6-diesels gereden moet worden. 

Zij rijden deels nog met euro-5-diesels en zouden tonnen moeten investeren om deze nog niet afgeschreven auto's te vervangen. Wethouder Alex ten Westeneind heeft nog gepoogd om deze eis te verwachten maar stuitte, simpel gezegd, op een 'njet' van Nijmegen.

Controle

Sociaal Groesbeek vraagt nu aan de gemeente of er wel gecontroleerd wordt op deze norm. Met andere woorden: Rijden de huidige busjes nu wel met diesel-6-motoren?  Volgens SG is namelijk 'een aanzienlijk deel van de ritten door Van Dijk uitbesteed aan andere taxibedrijven'. 'Beschikken deze bedrijven wel over de vereiste certificaten en wie controleert of de busjes wel euro-6-motoren hebben?', zo wil SG weten. De gemeente zal binnen 30 dagen reageren.

Een woordvoerder van Van Dijk zegt van geen structurele problemen te weten. Wel kan hij zich voorstellen dat er aanloopproblemen zijn geweest. Van Dijk stelt verder er niet voor verantwoordelijk te zijn omdat de coördinatie bij vervoersorganisatie Avan berust.

Volledig scherm
Onder meer het Millingse taxi-bedrijf van Cees Plug viel buiten de aanbesteding vanwege 'onmogelijke eisen'. Archieffoto Do Visser © Do Visser
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen