Volledig scherm
De drukke Prins Mauritssingel in Lent, 13-2-2020. © Gerard Verschooten

Lent boos: nauwelijks actie tegen verkeersoverlast Mauritssingel

NIJMEGEN - De gemeente kan niet veel doen aan de drukte en overlast van het verkeer op de Prins Mauritssingel. Geen flitspalen, geen trajectcontroles en geen geluidswal. 

,,Het plaatsen van flitspalen en uitvoeren van trajectcontroles is een taak van de politie”, zegt Harriët Tiemens, wethouder van wonen en mobiliteit. 

Meer groen kan er volgens haar wel voor zorgen dat de politie meer gaat controleren en bekeuren, zoals bij een doorsnee 50-kilometerweg.” 

Meer planten en bomen

Ze wil daarom meer planten en bomen laten plaatsen, ook in de middenberm. ,,Door groen in de middenberm lijkt de weg smaller en wordt er minder hard gereden”, claimt Tiemens. 

Hierin wil de gemeente verdergaan dan in 2016 al aan Lent is beloofd. ,,We zoeken in het vergroenen de grenzen op.”  Het plaatsen van een geluidswal behoort ook tot de mogelijkheden, de kosten voor zo'n wal van 1,2 kilometer bedragen 1,6 miljoen euro. ,,Dat geld is er momenteel niet.”

Luchtvervuiling en geluidsoverlast

De gemeente zegt op vaste punten metingen voor luchtkwaliteit te hebben verricht die ruim onder de Europese norm blijven. Volgens de wethouder blijkt uit geluidsmetingen, verricht aan de singel, dat een aantal appartementen in de bocht van de Edith Piafstraat wel beter geïsoleerd moeten worden.

,,Bij een van deze appartementen wordt binnenkort begonnen met een test, er komt ander glas”, zegt Jannemiek Flohil, van woningbouwvereniging Talis. ,,Wij denken dat dit al heel veel gaat schelen.”

Quote

Door groen in de middenberm lijkt de weg smaller en wordt er minder hard gereden. We zoeken in het vergroenen de grenzen op

Wethouder Tiemens

Er worden mensen ziek

Wijkraad Lent is boos over het antwoord van de gemeente op de brandbrief over de verkeersoverlast. Zij overweegt naar de rechter te stappen. ,,Er worden hier mensen letterlijk ziek”, zegt Brigitte Rutten van Wijkraad Lent. 

,,Door geluidsoverlast slapen de omwonenden slecht en raken oververmoeid. Ook kunnen de ramen niet open vanwege de fijnstof en het roet dat naar binnen waait en overal zichtbaar neerdwarrelt”, zegt Rutten. 

‘Geld is verkeerd uitgegeven’

Daarom is op 5 februari een ideeënlijst aan de gemeente overhandigd om de problemen aan te pakken. De wijkraad vroeg onder andere om flitspalen en trajectcontroles, een geluidswal en om maatregelen om de files te verplaatsen tot voor de ovatonde bij Pathé, dus buiten Lent. 

Rutten: ,,Ik heb gehoord dat mensen willen verhuizen als het niet beter wordt. Als de gemeente zo weinig met onze oproep tot maatregelen doet, gaan we kijken of het zin heeft om via de gerechtelijke weg iets te bereiken. Geen geld hebben, heeft met keuzes te maken. Het geld is door de gemeente op een verkeerde manier uitgegeven.”

Niet alle bewoners van Lent delen de woede van de wijkraad, veel omwonenden van de Prins Mauritssingel ervaren geen overlast.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen