Volledig scherm
Lijn 83 is van plan zonnepanelen te laten leggen op schooldaken. © ANP

Lijn 83 wil snel zonnepanelen
op daken van negen scholen

MOOK/ MILSBEEK - Scholenkoepel Lijn 83 onderzoekt of het haalbaar is om negen scholen van zonnepanelen te voorzien. Volgens de onderwijskoepel is 'er een grote kans van slagen' dat de panelen er eind volgend jaar liggen. 

Het gaat in deze regio om de Adalbertschool in Mook, de Sterrenschool Eigenwijs in Middelaar en De Drie Vijvers in Milsbeek. Lijn 83 is bereid te investeren, maar wil ook afwachten of de subsidieaanvraag, die is gedaan bij de provincie Limburg, wordt gehonoreerd. Als Limburg akkoord gaat, kan volgend jaar met de aanleg worden begonnen. 

Volgens Lijn 83 kost het plaatsen van zonnepanelen bij de negen scholen in Noord-Limburg ongeveer 275.000 euro.

Leerzaam

Quote

De leerlingen leren meer over duurzaam­heid als ze zonnepane­len op het dak van hun eigen school zien liggen.

Arie Vullings, Beleidsmedewerker financiën en huisvesting van Lijn 83.

Lijn 83 investeert niet alleen in de verduurzaming van de schoolgebouwen, ze hoopt ook dat de kinderen ervan leren. ,,Er wordt in de lessen op school gesproken over duurzaamheid en groene energie, maar de leerlingen leren er meer over als ze ook werkelijk zonnepanelen op het dak van hun eigen school zien liggen’’, zegt Arie Vullings, beleidsmedewerker financiën en huisvesting van Lijn 83.

De koepel inventariseert nu of de daken van de scholen eerst nog aangepast of gerepareerd moeten worden. ,,We onderzoeken of we gepland onderhoud 'naar voren moeten halen’’, zegt Vullings. Oftewel: het onderhoud van daken zal in enkele gevallen enkele jaren eerder plaatsvinden dan gepland. Dat zijn kosten die de scholenkoepel zelf zal moeten betalen.

Grote Lier 

Op twee scholen van Lijn 83 liggen al panelen. Dat zijn De Ratel in Gennep en de Vitusschool in Well. Ook op twee schoolgebouwen die Lijn 83 huurt van woningcorporatie Destion liggen zonnedaken. Een van die scholen is De Grote Lier in Molenhoek.

Aan de overige twee Lijn 83-scholen, De Maria Goretti en Piramide in Gennep,  wordt niets gedaan, omdat er daar binnen enkele jaren een nieuw Kind Expertise Centrum zal worden gebouwd.

De stichting Lijn 83 telt veertien basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs, ongeveer 2400 leerlingen en ruim 260 medewerkers. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen