Volledig scherm
Paul Klinkenberg op de Duivelsberg. © Paul Rapp

‘Maak stukje loopgraaf op Duivelsberg
duidelijker zichtbaar voor publiek’

BERG EN DAL - 'Maak een van de loopgraven uit WOII op de Duivelsberg beter toegankelijk voor het publiek, zodat je daar het verhaal kunt vertellen over de gevechten die hier hebben plaats gevonden.'

Dat bepleit Paul Klinkenberg van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog uit Nijmegen. De werkgroep heeft de afgelopen drie jaar uitputtend onderzoek gedaan op de Duivelsberg en omgeving naar sporen van de strijd die hier in 1944 en 1945 woedde. 

In totaal werden hier 1.300 sporen (schuttersputjes, loopgraven) gevonden, die in 48 gevallen gekoppeld konden worden aan War Diary’s (dagrapporten)  van hier vechtende geallieerde soldaten. Die noteerden soms de coördinaten van hun posities: die zijn anno 2019 dus nog te traceren.

Mooie stelling

Quote

Sympathiek idee: laten we maar eens gaan kijken op de Duivels­berg

Twan Theunissen, Staatsbosbeheer

Klinkenberg zegt op de Duivelsberg ‘een hele mooie stelling te weten, die op vijtien meter afstand van een pad ligt'. ,,Leg daar een paadje naartoe en paal de stelling af, zodat hierbij het verhaal over toen verteld kan worden.”

Volgens Klinkenberg beseffen eigenaren en beheerders van bosgebieden, niet altijd wat ze eigenlijk hebben. ,,Het heeft ook te maken met de vraag hoe je zoiets waardeert. Heb je ook belangstelling voor geschiedenis of ligt de focus vooral op natuurbeheer?”

In het Bergherbos in Montferland is zoiets al gedaan. Daar werden loopgraven, overigens uit WOI, hersteld en over enkele tientallen meters in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Loopgraven uit deze periode waren dieper en met met hout beschot.

De loopgraven uit WOII waren niet zo diep, maar gezien het feit dat de Duivelsberg zes maanden in de frontlinie heeft gelegen, zullen de manschappen hier toch gepoogd hebben enig comfort aan te brengen. 

Sympathiek idee

Eigenaar van het Bergherbos is Natuurmonumenten. Op de Duivelsberg is Staatsbosbeheer de baas. Twan Theunissen van Staatsbosbeheer laat desgevraagd weten het ‘in principe een sympathiek idee te vinden’.

,,We zullen wel even naar de plek moeten kijken en wat dat zou betekenen voor de natuur. Er kan veel, maar niet alles. Ook op andere plaatsen werkt Staatsbosbeheer mee aan zulke initiatieven. In Kekerdom bijvoorbeeld wordt de evacuatie binnenkort ‘overgedaan’.’’ 

,,Bij een oude sluis - die is van ons - die destijds diende als schuilplaats moet wat vegetatie verwijderd worden. Daar werken we aan mee. Dus laten we maar eens gaan kijken op de Duivelsberg.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen