'Mag ik me voorstellen? Youssef, uw schillenboer'

VideoNIJMEGEN - Nijmegen heeft weer een heuse schillenboer. Youssef is zijn naam en hij heeft er zin in. Ook al beschikt hij niet over paard en wagen, zoals de schillenboer van vroeger. 

Quote

Wie niet reageert krijgt van mij een briefje door de bus met de spelregels.’’

Youssef Khaldi

Vanaf nu draaft hij tweemaal in de week, op dinsdag en vrijdag, over de elf galerijen van de flat aan de Symfoniestraat in Neerbosch-Oost. Om kleine groene emmers vol met schillen, fruit- en andere etensresten te legen in een grote bak op wielen. De inhoud daarvan dumpt Youssef Khaldi (37) weer in de gft-container op de begane grond. Die service moet er voor zorgen dat de bewoners van de flat hun schillen en etensresten beter dan tot nog toe gaan scheiden van het restafval. Het gaat om een proef voor één jaar. Als die slaagt krijgen meer flatbewoners in Nijmegen een eigen schillenboer. 

Met name bewoners van hoogbouw verzuimen nog wel eens hun afval goed te scheiden. Uit de sorteerproeven van Dar blijkt dat gemiddeld zo'n 46 kilo, oftewel 43 procent van het restafval in de hoogbouw bestaat uit gft-afval. Het overgrote deel daarvan bestaat weer uit etensresten. ,,Met de inzet van de schillenboer hopen we de gescheiden inzameling van het gft-deel flink te verbeteren’’, legt Martine Boot van het afvalverwerkingsbedrijf uit. ,,Zowel in hoeveelheid als in kwaliteit.’’

Belletje

Of die opzet slaagt wordt volgend voorjaar duidelijk wanneer de proef met schillenboer Youssef Khaldi wordt geëvalueerd. Zelf zegt hij er alle vertrouwen in te hebben. ,,Wat is er nu gemakkelijker dan de schillen in een emmer voor je deur te zetten? Ik maak de emmer leeg en je kunt hem zo weer in de keuken zetten.’’ Flatbewoners die zelfs die kleine moeite niet willen nemen kunnen een belletje van Youssef verwachten. ,,En wie niet reageert krijgt van mij een briefje door de bus met de spelregels.’’

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Youssef Khaldi, de nieuwe schillenboer en afvalcoach in Neerbosch-Oost. © Paul Rapp

De Dar zegt doelbewust gekozen te hebben voor twee flats in Neerbosch-Oost, aan de Symfoniestraat en de Nocturnestraat. De overwegingen waren vooral praktisch, De Dar wilde wilde de proef doen met  middelgrote flats met ongeveer 160 bewoners. Daarnaast moest de flat een lift hebben zodat de schillenboer gemakkelijk op en naar kan met zijn gft-container voor inzamelen van het afval.  

Campagne

De keuze voor Neerbosch-Oost houdt ook verband met de actie 'Nijmegen schoon, heel gewoon' die binnenkort van start gaat in de wijk. Een gezamenlijke campagne van Dar en de gemeente Nijmegen om zwerfafval 'op een positieve manier samen met inwoners aan te pakken', zoals Dar het verwoordt.

Een belangrijk onderdeel van de campagne is de inzet van Afvalcoaches. Die trekken komend voorjaar de wijk in. Zij gaan het gesprek met bewoners aan om te weten te komen wat er speelt. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen