Het gemeentehuis in  Malden ging vanochtend weer gewoon open.
Volledig scherm
Het gemeentehuis in Malden ging vanochtend weer gewoon open. © Archief DG

‘Man die dreigde zichzelf in brand te steken had geen wrok tegen gemeente Heumen’

MALDEN - De verwarde man die zich maandagmiddag in de receptie van het gemeentehuis in Malden zonder een woord te zeggen met een brandbare vloeistof overgoot, is opgepakt door de politie. Dat zegt burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen. 

Waar de man precies van verdacht wordt, is niet duidelijk. De man had niks tegen de gemeente. 

Quote

Er is onder het personeel uiteraard wel wat commotie geweest

Woordvoerder gemeente Heumen

,,Hij was psychisch heel erg in de war. Er is geen sprake van een gerichte actie tegen de gemeente: van een aanslag of zo”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Waarom de man tot zijn actie kwam, is nog niet bekend. 

Overigens is er verder niks gebeurd. Dankzij de gemeentebode, tevens bedrijfshulpverlener, die snel ter plaatse was en de man meteen onder de douche zette. Aansluitend is hij naar het ziekenhuis gebracht.

Mittendorff prijst de aanwezige medewerkers. ,,Ze hebben heel adequaat gehandeld. De man meteen onder de douche gezet. Ik kan alleen maar zeggen: heel goed gedaan.’’

Gemeentehuis ontruimd

Uit voorzorg werd het gemeentehuis ontruimd. Dat bleef de rest van de dag dicht. Brandweerlieden hebben de receptie en bezoekershal geïnspecteerd en de ruimtes gelucht.  

Het personeel is vanochtend weer gewoon aan het werk gegaan: de twee personeelsleden die getuige waren van de gebeurtenis krijgen deskundige hulp. ,,Er is onder het personeel uiteraard wel wat commotie geweest”, aldus de woordvoerder van de gemeente.  ,,Tegelijkertijd realiseert iedereen zich dat dit een incident is geweest."

Beveiligingsmaatregelen

De gemeente ziet dan ook geen reden om beveiligingsmaatregelen te nemen. ,,We zijn een open organisatie en we willen dat ook blijven. Je zult altijd een receptie-functie moeten houden. Dit soort incidenten komt niet of nauwelijks voor. In de gemeente Heumen is dit de eerste keer.’’

,,Landelijk zien we wel dat het aantal verwarde mensen toeneemt, maar wij verwachten niet dat dit vaker gebeurt. De man was duidelijk heel erg overstuur. Je moet dan niet overtrokken gaan reageren", aldus de woordvoerder.

Voor de zekerheid checkt Heumen nog wel of de gemeente goed is voorbereid op dit soort situaties, zegt burgemeester Mittendorff. ,,We gaan heel goed kijken. Wat is er nu precies gebeurd? Zijn we goed voorbereid? Hoe veilig is het? Nemen we de juist voorzorgsmaatregelen?’’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen