Máxima verrast Nijmegen: koningin spreekt met zwaar geplaagde cultuursector over coronacrisis
NIJMEGEN - Koningin Máxima bracht vandaag een werkbezoek aan de Stadsschouwburg en De Vereeniging in Nijmegen. Daar trof ze vertegenwoordigers van de culturele sector om te praten over de impact van de coronacrisis op de theaters en concertzalen.
Delen per e-mail
De koningin sprak met het management en met medewerkers over de gevolgen van de coronamaatregelen voor de programmering, de bedrijfsvoering, de werkgelegenheid en over over de verwachtingen voor de komende periode.
Aanwezig waren ook de rector magnificus, medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit. Zij informeerden de koningin over de samenwerking tussen universiteit en podia. De grote zalen worden gebruikt voor colleges en toetsen.
De pijn is voelbaar
Waarom Koningin Máxima juist naar Nijmegen komt om zich te informeren over de culturele sector in coronatijd? ,,De samenwerking tussen de podia en de Radboud Universiteit springt eruit”, zegt een woordvoerster van het ministerie van Algemene Zaken. ,,De beelden van hoorcolleges in de Nijmeegse concertzaal zijn landelijk bekend geworden.”
Wij verdienen 70 procent van de omzet zelf uit kaartverkoop en commerciële verhuur. Die inkomsten zijn grotendeels weggevallen.”
Cultuur is één van de sectoren die zwaar getroffen wordt door de pandemie. Eerst sluiting, vervolgens 1,5 meter maatregelen, inmiddels mogen er slechts 30 mensen in een zaal terwijl er tussendoor nog twee weken een sluiting was. Overheidssteun houdt de grote podia voorlopig overeind, kleine podia hebben het veel moeilijker.
Koningin Máxima was twee uur op bezoek in Nijmegen om te praten met mensen uit de culturele sector over hoe ze het redden. De gesprekken waren in concertgebouw De Vereeniging en de Stadsschouwburg.
,,Er is pijn”, zegt schouwburgdirecteur Eva Middelhoff. ,,Bij artiesten die geen inkomsten hebben. Ook bij ons, we kunnen niet iedereen in dienst houden. Wij verdienen 70 procent van de omzet zelf uit kaartverkoop en commerciële verhuur. Die inkomsten zijn grotendeels weggevallen.”
Hoorcolleges in het theater
Of er ook lichtpunten zijn, wil de koningin weten. ,,De crisis stimuleert innovatie en nieuwe samenwerkingen”, antwoordt Middelhoff. ,,En we leren snel tempo te werken met online technieken als livestreaming.”
Een andere strategie is samenwerken. In de zomer mochten basisscholen de schouwburg gebruiken voor hun eindmusical. Dit studiejaar is er een overeenkomst met de Radboud Universiteit. Alle grote zalen worden ingezet voor hoorcolleges, daar kunnen grote aantallen studenten terecht met inachtneming van anderhalve meter. De verhuur levert extra inkomsten op.
Ook de universiteit is blij met de regeling. Rector magnificus Han van Krieken: ,,Vooral voor eerstejaars zijn fysieke colleges belangrijk, ze moeten landen in de stad.” ,,Zo goed om in elk geval eens per week elkaar te zien”, vertelt studente Evelien van Dijk aan de koningin.
Koningin Máxima stelt veel vragen. Op de vraag hoe ze de toekomst ziet zegt Eva Middelhoff: ,,Ik ga er vanuit dat we pas in 2024 weer op volle kracht kunnen draaien. Tot die tijd pakken we alles op wat wél kan.”
Het afsluitend gesprek is in de stadsschouwburg. Met onder meer wethouder Noël Vergunst en collega’s uit Nijmegen en Arnhem. ‘We bundelen de krachten’, is de boodschap. Toine Tax, directeur van poppodium Doornroosje, legt uit: ,,Wij gunnen elkaar wat. Als een concert bij ons niet kan, wijken we uit naar De Vereeniging. Het risico dragen we samen en juist daardoor is het haalbaar.” Ook werken Nijmeegse en Arnhemse podia samen. Een voorbeeld: zodra er weer wat mogelijk is starten ze samen een campagne om het publiek naar de theaters te trekken.
Bij haar afscheid spreekt Koningin Máxima haar respect uit over de manier waarop de Nijmeegse cultuurinstellingen omgaan met de coronacrisis wenst hen betere tijden toe.
De afgelopen maanden konden alleen voorstellingen gehouden worden voor een klein publiek in verband met coronamaatregelen. De Stadsschouwburg en De Vereeniging hebben de zalen zo ingericht dat dagelijks een paar honderd studenten van de Radboud Universiteit fysiek onderwijs kunnen volgen terwijl ze toch op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groesbeekse kerk houdt actie: een kaartje tegen eenzaamheid
GROESBEEK - Parochie Cosmas en Damianus in Groesbeek verzamelt bemoedigende kaartjes en tekeningen. Hiermee willen ze eenzame mensen graag een hart onder de riem steken. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
de lunchpauze Moertjes schieten bij Blueview: ‘Tempo en inzet naar kunnen en mogelijkheid’
Wat doen Nijmegenaren op hun werk en tijdens de lunchpauze? Kunstenaar Diederik Grootjans gaat elke week op werkbezoek. Dit keer bij Blueview. -
PREMIUM
Kim (25) stierf vlak voor de bevalling van Raff en Tess: ‘Ze zullen blijven weten wie hen ter wereld heeft gebracht’
Een ongelooflijk drama, daarin mondde de geboorte van tweeling Raff en Tess (nu 1,5 jaar oud) uit. Moeder Kim overleed bij de bevalling. De baby’s overleefden het wel, als een wonder. Vader Kurt den Brok houdt zich in zijn eentje staande, zijn heilige missie is ervoor te zorgen dat zijn tweeling voor altijd weet wie hun moeder was. -
PREMIUM
virus en ik Rector Joris Bovy: ‘We slaakten met zijn allen een diepe zucht’
Joris Bovy is rector van het Kandinsky College in Nijmegen. Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens de coronacrisis.
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
De ‘beaver deceiver’ fopt de bever, maar is goed voor bever en mens
GROESBEEK/ WIJCHEN - Wateroverlast, ondergelopen kelders of fietstunnels en stank. Bevers die dammen bouwen, kunnen soms heel wat ellende veroorzaken. In Groesbeek heeft Waterschap Rivierenland een buis met ronde gaten door een dam geplaatst, die ervoor zorgt dat het water door kan blijven stromen. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen