Hans Werkman kreeg in 1977 een hartoperatie in Houston. Dokter Cooley aan het bed van Hans Werkman voor de operatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Werkman kreeg in 1977 een hartoperatie in Houston. Dokter Cooley aan het bed van Hans Werkman voor de operatie. © Eigen foto

Met ziek hart naar VS: ‘Houston, we have a problem’

historieNIJMEGEN - 'Radboud goes overseas' is de titel van een lezing over hartpatiënten die in de jaren 70 en 80 massaal naar Houston vlogen voor een operatie. Hans Werkman, 81, leeft nog dankzij deze 'luchtbrug'.

Hans Werkman met de in 2012 verwijderde hartklep.
Volledig scherm
Hans Werkman met de in 2012 verwijderde hartklep. © Annabelle Slingerland

Hij was nog te moe, weet de 81-jarige Hans Werkman nog goed, om zelfs maar een krijtje op te tillen. Het was 1976 en de toen 37-jarige docent Nederlands had een immens probleem: hij was zwaar hartpatiënt. In Nederland - onvoorstelbaar anno 2020, maar waar - werden nog nauwelijks openhartoperaties verricht.

'Houston, we have a problem', liet de strijdbare mede-patiënt Henk Fievet namens veel lotgenoten weten aan de wereldberoemde Amerikaanse hartchirurg doctor Cooley.

Een niet helemaal correct citaat van een astronaut die tijdens de bijna rampzalige vlucht van de Apollo 13 de vluchtleiding in Houston alarmeerde. Maar Cooley begreep de boodschap maar al te goed: Nederlanders waren in levensgevaar door ellenlange wachtlijsten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen