Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Bert Beelen

Minder opnames in CWZ Nijmegen door MRSA-bacterie

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zet de komende dagen een rem op de geplande opnames. Dat geldt voor twee afdelingen met vier specialismen: urologie, plastische chirurgie, heelkunde en gynaecologie. Reden: een nieuwe besmetting met de MRSA-bacterie.

Donderdag werd die al vastgesteld bij drie opgenomen patiënten. Medewerkers met wie zij in contact zijn geweest en de andere patiënten van de twee afdelingen waar zij verbleven, zijn ook onderzocht op de aanwezigheid van MRSA. Hieruit blijkt dat nog een vierde patiënt de bacterie bij zich draagt.

Huidinfecties

De MRSA-bacterie is van een stam die huidinfecties kan veroorzaken en veel voorkomt buiten het ziekenhuis. Hoewel deze stammen ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica, zijn er voldoende alternatieven voor de behandeling beschikbaar. Toch wil het ziekenhuis extra besmettingen voorkomen om verdere ongevoeligheid voor medicijnen tegen te gaan.

Maatregelen

De drie patiënten die de bacterie bij zich hebben, zijn direct geïsoleerd verpleegd. Inmiddels zijn zij ontslagen uit het ziekenhuis.

Voorzorg

Om de verspreiding beter te kunnen controleren, worden de volgende dagen geplande opnames op de twee afdelingen waar de bacterie is gevonden waar mogelijk uitgesteld. Patiënten om wie het gaat, zijn geïnformeerd. Alle spoedopnames gaan gewoon door. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen