Volledig scherm
De ambulancepost in Gennep zal verdwijnen. © Theo Peeters

Mook bezorgd over sluiten ambulancepost

MOOK - De gemeente Mook en Middelaar vreest dat patiënten na 1 augustus overdag soms langer op een ziekenauto moeten wachten. Op die datum verdwijnt de ambulancepost in Gennep, zo maakte AmbulanceZorg Limburg-Noord vrijdag bekend. De Gennepse wagen verhuist naar Bergen.

Om de Mookse zorgen weg te nemen, verwijst AmbulanceZorg naar de ziekenauto van de gemeente Berg en Dal. ,,Maar die staat in Beek”, zegt burgemeester Willem Gradisen. ,,Als dat zo blijft, hebben wij er niets aan. Beek is te ver weg.” Mocht de wagen verhuizen naar het dichtbijgelegen Groesbeek, dan is er voor Mook en Middelaar niets aan de hand. Maar dat zal niet gebeuren, zegt een woordvoerder van Gelderland-Zuid, waar de Berg en Dalse ambulance onder valt.

Zieken

Mook en Middelaar kan 24 uur per dag rekenen op ambulances uit Nijmegen. Dat blijft onveranderd. Overdag, en zeker tijdens een drukke spits, kan de ziekenauto uit Gennep sneller hulp verlenen aan Mookse zieken en gewonden, dan die uit Nijmegen.

Een aantal jaar geleden was 84 procent van de ambulances binnen de vijftien minuten – de landelijke norm – bij een Mookse patiënt. Dat is nu 88 procent. De gemeente vreest dat als de post in Gennep wegvalt, dat percentage daalt. Of, zoals burgemeester Gradisen het zegt: ,,Ik ben bang dat we terecht kunnen komen in de oude situatie.”

Pilot

Gisteren maakte AmbulanceZorg Limburg-Noord bekend dat de pilot met de ambulance in Gennep per 1 augustus stopt. Sinds 2014 zorgde die organisatie, op eigen kosten, ervoor dat er vanaf daar een ziekenauto rijdt. Nu die wagen naar Bergen verhuist, nemen de zorgverzekeraars de kosten wél op zich.

Mook en Middelaar stuurt nu een brief, unaniem ondertekend door de gemeenteraadsleden, waarin het zijn zorgen uit. Gradisen: ,,Het is heel onlogisch om de post in Gennep nu te sluiten, terwijl onduidelijk is wat daarvoor terugkomt.”

Burgemeester Peter de Koning van Gennep noemt het verdwijnen van de ambulance ‘verschrikkelijk’. Het duurt straks langer voor een ambulance in zijn gemeente is. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
    PREMIUM
    video

    Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

    NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen