Volledig scherm
Tjed Wildeboer tijdens een zeilwedstrijd in zijn Optimist. © Eigen foto

Na halfjaar duikt de gestolen boot van jeugdzeiler Tjed (13) weer op

NIJMEGEN - Tjed Wildeboer (13) had nooit verwacht dat hij zijn geliefde zeilbootje ooit nog zou terugzien nadat die in de nacht van 1 op 2 april werd gestolen. Groot was daarom de verrassing toen de Nijmeegse jeugdzeiler vorige week telefoon kreeg uit Cuijk: de aanhangwagen met daarin zijn Optimist-bootje was teruggevonden. 

De tweedehands aanhangwagen, nog met het opschrift van de vorige eigenaar erop, werd in april met het bootje erin gestolen vanachter het hek van Judo Academy aan de Dobbelmannweg in Nijmegen.

Tot groot verdriet van Tjed: het bootje betekende veel voor hem. Hij trainde hard om de nationale selectie te halen en had mooie herinneringen aan de zeiltochten die hij in zijn eentje maakte. ‘Het bootje was als een broertje voor me’, liet hij destijds aan deze krant weten.

Met witte verf overgeschilderd

Volledig scherm
De gestolen aanhanger is weer terug. De zeilboot zat er nog in. © Eigen foto

Het vermoeden van zijn ouders was toen al dat de dief het op de aanhangwagen had voorzien, niet op de inhoud. Die aanname lijkt te kloppen: de aanhangwagen stond al geruime tijd ergens in Cuijk geparkeerd, met het bootje er nog in. 

Een omwonende die zich afvroeg van wie de aanhanger zou zijn, ontdekte onlangs vaag een opschrift. De dief bleek de aanhanger met witte verf te hebben overgeschilderd maar na een paar flinke regenbuien kwamen de letters toch weer tevoorschijn: ‘Van Dijk & Zn, Boxmeer, Pianotransport’. 

Via Google werd vervolgens het artikel uit De Gelderlander gevonden waarin Tjed over de diefstal vertelde. En zo kon de 13-jarige eigenaar worden achterhaald. 

Nieuwe boot

Tjed vindt het leuk dat de boot terecht is, maar gaat hem niet meer gebruiken. ,,Hij is iets beschadigd en ik heb inmiddels een nieuwe”, zegt hij.

,,Daarmee heb ik me geplaatst voor het nationale team van de Optimisten Club Nederland (OCN). Ik heb inmiddels gevaren in Abu Dhabi en Marokko, en ga binnenkort zeilen in Monaco.”

De diefstal is inmiddels via de verzekering afgewikkeld. Dat betekent dat de teruggevonden aanhanger en zeilboot van de verzekeraar zijn. ,,Mijn ouders hebben de aanhangwagen teruggekocht. Die staat nu in Medemblik, waar we trainen. Wat er met het bootje gaat gebeuren, weet ik niet.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen