Nederlands bedrijf leverde voor miljoenen aan 'foute' Krimbrug

Het bedrijf Enerpac Heavylifting uit Hengelo heeft voor miljoenen euro’s materiaal geleverd aan de Russen. Justitie onderzoekt het bedrijf. De Nijmeegse directeur van Enerpac is inmiddels vanwege de kwestie weggestuurd. Ook hij is als verdachte aangemerkt.

Dit blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. Enerpac, een bedrijf met 120 medewerkers in Hengelo, leverde de liftmachines, zogenoemde strand jacks, waarmee de Russische Krimbrug op zijn plaats is gezet. Daarmee breidt het schandaal rond de bouw van de brug zich verder uit. In september 2017 onthulde de krant ook al dat Dematec Equipment uit Dodewaard en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek ook al mee bouwden aan de 'foute brug'.

Volledig scherm
De omstreden brug tussen Rusland en de Krim. © ANP


Justitie in Oekraïne onderzoekt de betrokkenheid van de Nederlandse multinationals AkzoNobel en Mammoet bij de bouw. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Oekraïne behoren AkzoNobel en Mammoet tot de bedrijven die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan een 'ecologische misdaad' door het leveren van materialen voor de brug. In Nederland doet het Functioneel Parket onderzoek naar deze kwestie. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen