Volledig scherm
Mattias Terpstra van Brouwerij Nevel met Rust, het winnende bier in de lichte categorie. © Rein Wieringa

Nevel en Hootch maken de allerlekkerste biertjes van Nijmegen

NIJMEGEN - Het beste lichte speciaalbier van Nijmegen en omstreken is ‘Rust’ van brouwerij Nevel, en het beste zware bier is ‘Darkness My Old Friend’ van brouwerij Hootch. Dat oordeelde een zeskoppige jury zaterdag op de wintereditie van de Nijmeegse Bierfeesten.

De jury stelde een top drie samen op basis van inzendingen van elf brouwerijen uit de omgeving van Nijmegen. De nummers twee en drie in de lichte categorie zijn respectievelijk ‘Lady Luck’ van Biberius en ‘Rastaberry’ van Mannenpap, en in de zware categorie ‘Estus+1' van Waallicht en ‘Hou je wâ’ van Wijchense Schone. Alle inzendingen waren dit jaar sterk, vond de jury.

Bezoekers van het festival mochten zaterdag ook een favoriete brouwerij kiezen. De uitslag hiervan wordt volgende week bekendgemaakt.

Geen concurrentie

De Bierfeesten, een driedaags festival voor bierliefhebbers uit Nijmegen, worden drie keer per jaar georganiseerd door vijf Nijmeegse biercafés. De zaterdag van de wintereditie staat in het teken van bier uit Nijmegen. Dit jaar is het festival voor het eerst in het Kolpinghuis in Nijmegen.

Quote

We kunnen beter samen strijden tegen andere brouwers om Nijmeegs bier op de kaart te zetten

Danny Smink, Oersoep

Al wil elke brouwerij de eerste prijs wel op zijn naam hebben, van echte concurrentie is geen sprake. De brouwers kennen elkaar goed en bedenken zelfs samen recepten voor nieuwe biertjes. 

Danny Smink van brouwerij Oersoep: ,,Nijmeegse speciaalbieren zijn maar een klein percentage van al het bier dat in Nijmegen wordt verkocht. We kunnen beter samen strijden tegen andere brouwers om Nijmeegs bier op de kaart te zetten.” 

Gerijpt bier

Nijmegen is een speciaalbierstad bij uitstek, vindt Bram Lelieveld, mede-organisator van het bierfestival. Volgens Lelieveld drinken Nijmegenaren gemiddeld het meeste speciaalbier van Nederland. ,,Een Nijmeegse bierbrouwer staat altijd open voor iets nieuws.”

Dit jaar voor het eerst op het bierfestival: zwaar bier dat vier jaar in de kelder van de Sint-Stevenskerk is gerijpt. ,,Door te rijpen krijgt het bier een vollere, meer ontwikkelde smaak", zegt Henrieke Vossebeld die het tapt. ,,Het levert een nog krachtiger biertje op.”

Volledig scherm
Gijs Startman van Brouwerij de Hemel schenkt speciaalbier tijdens de wintereditie van de Nijmeegse bierfeesten in het Kolpinghuis. © Rein Wieringa

In samenwerking met indebuurt Nijmegen