Theoloog en predikant Peter Nissen.
Volledig scherm
PREMIUM
Theoloog en predikant Peter Nissen. © Rolf Hensel

Nieuw religieproject ZielZin: samen op zoek naar de zin van het leven

NIJMEGEN - Geen regels en zondebesef maar samen zoeken naar de zin van het leven. Dat is het doel van het nieuwe religieproject ZielZin. Voorganger Peter Nissen: ,,Bij ons kun je de ziel laven, dat is het idee.”

Quote

Als predikant kom ik in aanraking met de praktijk van religiebe­le­ving en daardoor wordt ik een betere wetenschap­per.

Peter Nissen, voorganger

Peter Nissen (1957) groeide op in de rooms-katholieke traditie. Als jongeling was hij zelfs nog een half jaar monnik bij de Benedictijnen in Vaals. ,,Maar die wereld was te gesloten voor mij.” Hij werd theoloog en hoogleraar, sinds 1998 heeft hij een leerstoel in Nijmegen.

Tien jaar geleden verliet hij het Roomse geloof en sloot zich aan bij de vrijzinnige remonstranten. ,,Ik zie het als een verhuizing”, zegt hij er zelf over. ,,Het christendom heeft verschillende kamers en ik voelde me niet meer thuis in de katholieke kamer.”

Was er een directe aanleiding om u los te maken van het katholicisme?
,,Het keerpunt kwam voor mij toen de bisschoppen de liederen van Huub Oosterhuis verboden en een censor voortaan de liturgie ging goedkeuren. Ik had al langer moeite met de behoudzucht van de kerk en de uitsluiting van vrouwen. Toch heb ik het katholieke doopsel niet ongedaan laten maken. De katholieke cultuur is deel van mijn erfgoed en die bevat prachtige gebruiken en rituelen.”

Speelden de misbruikschandalen een rol bij de overstap? 
,,Nee, seksueel wangedrag komt in alle culturen voor. In de katholieke wereld werd het in de hand gewerkt door het systeem van misdienaars en de vele kostscholen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen