Volledig scherm
De nieuwe bushokjes van Nijmegen: geen zonnepanelen en sedumdaken maar toch duurzaam. © Bert Beelen

Nieuwe Nijmeegse bushokjes krijgen niet alsnog zonnedaken en sedumplantjes

NIJMEGEN - De 233 nieuwe bushokjes in Nijmegen krijgen voorlopig geen zonnepanelen en sedumdaken. Volgens wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) worden de haltes daar niet veel milieuvriendelijker van. De nieuwe abri's werden vorig geplaatst onder de vlag van green capital, Nijmegen als groene hoofdstad van Europa. 

Ze zijn echter wel duurzaam, omdat alle materialen te hergebruiken zijn. De bankjes zijn van bamboe en aluminium. De abri’s zijn verder voorzien van led-verlichting. Voor de aanschaf werd al onderzocht of het zin had om er sedumdaken en zonnepanelen op te plaatsen, zoals in Utrecht wel is gebeurd. 

Het effect is met de huidige stand van techniek echter minimaal, legt milieuwethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) uit. Sedumdaken kosten bovendien 450.000 euro extra en dat geld was vorig jaar niet beschikbaar. Er was een budget van 1,5 miljoen. 

Zonnepanelen zijn vandalismegevoelig

Stadspartij DNF vroeg zich af of sedum en zonnepanelen niet veel beter zijn voor biodiversiteit en energieverbruik, tegen wateroverlast en fijnstof. Nee dus, zegt Tiemens. De zonnepanelen zorgen niet voor voldoende elektriciteit die het reclamepaneel kan verlichten. Bovendien zijn de panelen vandalismegevoelig. 

Sedum heeft een beperkte invloed op de biodiversiteit, veel minder dan een boom. Bovendien moeten de plantjes gesnoeid worden en ze hebben soms water nodig. Gemeentewagens moeten daarvoor uitrukken en dat zorgt voor CO2-uitstoot. 

De bushokjes zijn wel geschikt voor panelen en sedum, op enkele abri’s staan zelfs sedumplantjes. ,,Maar dat is vooral om bewustwording te stimuleren”, aldus Tiemens.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen