Nieuwe Nijmeegse wijk in weiland lost de woningnood niet op
OpinieGewoon de weilanden rond Nijmegen volplempen en hopsakee, de woningnood is opgelost. Je voelt aan je water dat het zo niet werkt. Het is kwalijk dat vanuit de dynamiek rond verkiezingen een plan ontstaat om Nijmegen uit te breiden ten noorden van Lent met drieduizend huizen. Het idee van de VVD krijgt onterecht de handen op elkaar bij andere partijen. Zijn ze bang dat ze niet daadkrachtig genoeg overkomen?
Als journalist van onder meer deze krant volg ik de woningmarkt al drie jaar op de voet en pas het laatste jaar begin ik te begrijpen wat woningnood betekent. Veel meer dan over een woningtekort, dat in historisch perspectief niet groot is, gaat het om de betaalbaarheid van wonen, met name voor bepaalde doelgroepen - het gaat om ongelijkheid. Huizen zijn te duur voor starters, de huren zijn te hoog. Huiseigenaren zien hun vermogen juist groeien. Verhuizen wordt steeds minder aantrekkelijk.
Beleggers
De oorzaak van de stijgende huizenprijzen heeft alles met leennormen en fiscale voordelen voor huiseigenaren (dus ook beleggers) te maken. Een belangrijke weeffout is dat verkoopwinst onbelast is. Dat wil namelijk zeggen dat iedere euro die je aan een starter geeft bij ten minste één huiseigenaar in de zak belandt, namelijk de eigenaar van het huis dat de starter koopt.
Die essentiële wetenschap ontgaat veel politici. Ze blijven maar olie op het vuur gooien door starters allerlei extra voordelen te geven: belastingvrije schenkingen, soepelere leennormen, geen overdrachtsbelasting, startersleningen (ook in Nijmegen) en duurhuurhypotheken. Al die instrumenten hebben misschien kortstondig effect voor enkele starters, maar ze drijven de huizenprijzen verder op.
De Nederlandsche Bank pleit er als belangrijkste financiële adviseur van het kabinet al jaren voor de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en starters minder geld te laten lenen. Bankpresident Klaas Knot is ook voorstander van belasting op verkoopwinsten. Helaas zijn de adviezen aan dovemansoren gericht. Mogelijk omdat de meeste kiezers huiseigenaar zijn (60 procent). De overheid spekt het vermogen van de meerderheid.
Wat kan Nijmegen doen?
Wat kan de gemeente Nijmegen doen tegen woningnood? Om te beginnen moet er niet méér, maar mínder geld naar de huizenmarkt. Al is het maar om de volgende economische crisis makkelijker door te komen. Zorg voor lagere huren, wantrouw pleidooien voor subsidies.
En dan de kwestie waar je gaat bouwen. Ik zou zeggen: alle focus op het stationsgebied. Toplocatie Metterswane ligt al jaren onaangeroerd te wachten tot de schop in de grond gaat. Hoe kán dat? Kiezers zouden zich boos moeten maken. Rond het station kun je veel meer grote woontorens neerzetten. Het oude UWV-gebouw staat te lang leeg, er moeten plannen komen voor het politiebureau als dat straks verhuist. En dat het parkeerterrein aan de westzijde van het station al tien jaar een kale vlakte is, doet pijn aan je ogen. Die hoge woontoren naast de Hezelpoort moet er ook snel komen.
Waarom binnenstedelijk bouwen en niet in een weiland? Simpel: er ligt al infrastructuur en kost dus veel minder geld. Dat grond in de stad te duur is, is prietpraat uit de mond van speculanten. De gemeenteraad bepaalt wat waar wordt gebouwd en bepaalt daarmee de prijs.
Het is verder duidelijk waarom je rond een station moet bouwen. Dan pakken mensen sneller het openbaar vervoer of de fiets. De nu aangedragen bouwplek in Nijmegen-Noord ligt ruim 5 kilometer van het centrum. Zonder metrolijn die kant op, pakt iedereen de auto. Lekker duurzaam. Nijmegen is een groene stad, toch?
Stefan ten Teije is redacteur Wonen, woont in een appartement bij station Nijmegen en verbouwt zelf een huis in het Waterkwartier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Treffers ziet spits Teije ten Den vertrekken
Teije ten Den kiest voor een vertrek bij De Treffers. De 29-jarige spits stapt na twee seizoenen over van de tweededivisionist uit Groesbeek naar Rohda Raalte. In Overijssel keert hij terug op het oude nest.Groesbeek -
PREMIUMColumn
Een volbloed complotdenker, ik snap die Arnhemse school wel
Natuurlijk weet ik dat we deze dagen in de Week van het Geld verzeild zijn geraakt, maar met dat besef heb ik nog niets gedaan. Niet toe gekomen.Nijmegen -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Nijmegen wil versneld auto’s uit stad weren: met deze vier acties moet dat lukken
Nijmegen was maandag één lange file door een gekantelde truck met varkensvlees. Als actie uitblijft, verandert de stad straks ook zonder ongelukken in een permanent verkeersinfarct, waarschuwt de gemeente. Dus moet de stad versneld autoluw worden. Met opvallende ingrepen.Nijmegen -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
PREMIUM
Legale wietteler Cannamax bijna startklaar en dat levert honderd banen op: ‘Enorme boost voor de regio’
De komst van de legale cannabiskwekerij Cannamax naar de Betuwe levert zo’n honderd banen op. Dat zegt Edwin van der Knaap namens Cannamax. De kwekerij, die komt te liggen tussen Huissen en Bemmel, is één van de tien bedrijven die meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, ofwel de legale wietproef.Nijmegen -
Beuningen krijgt bierfestival: elf brouwers uit de regio en livemuziek op het Julianaplein
Beuningen krijgt een eigen bierfestival. Elf brouwers en slijterijen uit de regio bieden zondag hun waar aan op het Julianaplein. ,,We denken nu al na over volgend jaar.”Beuningen
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer