Nijmeegse Airbnb's moeten wellicht toeristenbelasting gaan betalen

Nijmegen onderzoekt of het mogelijk is om toeristenbelasting te heffen op het logeren in Airbnb's. Vanaf 2021 zou dat mogelijk 150.000 euro per jaar opleveren.

Het gaat goed met het toerisme in Nijmegen en dus is het logisch dat er ook meer toeristenbelasting binnenkomt bij de gemeente Nijmegen. Dat vindt financieel wethouder Monique Esselbrugge, die echter niet meteen voor iedereen de taks wil verhogen.

Eerlijker en een rem op de groei

Eerst wil ze kijken of de meeropbrengst niet gehaald kan worden uit de overnachtingen in Airbnb's. ,,Die groeien immers explosief en de gasten maken gebruik van dezelfde faciliteiten als de mensen die in hotels en pensions overnachten", aldus Esselbrugge. ,

,We willen dat eerlijker verdelen. Tegelijk willen we zo een rem zetten op de ongebreidelde groei van de Airbnb's. We willen die straten niet die bijna alleen maar worden verhuurd aan toeristen, zoals bijvoorbeeld in Zandvoort."

Niet eenvoudig

Ze heeft inmiddels van ervaringen in andere gemeenten geleerd dat het niet eenvoudig zal zijn om die belasting ook te heffen. ,,We zijn afhankelijk van de Airbnb-organisatie. Die moeten ons die informatie verstrekken. We kijken dus eerst hoe het het gaat met andere gemeenten die al wat verder zijn.” 

Onder meer in Amsterdam is de heffing al ingevoerd, ook Groningen onderzoekt de mogelijkheden. Esselbrugge: ,,Als het niet lukt, zullen we toch overwegen de toeristenbelasting alsnog te verhogen. Dat vind ik te verdedigen, omdat het onwijs goed gaat met het toerisme."

2,31 euro per nacht

Overnachtingsadressen zoals hotels, pensions of Bed & Breakfast's moeten per persoon per nacht een bedrag van 2 euro 31 afdragen aan de gemeente Nijmegen. Voor campings en recreatiegebouw geldt een tarief van 61 eurocent per persoon per nacht.

Bij Airbnb stellen particulieren hun woning of deel van een woning beschikbaar aan gasten. Het aantal Airbnb-adressen in de regio Arnhem-Nijmegen stijgt explosief. In 2018 werden maar liefst 52 procent meer overnachtingen geboekt dan in het jaar daarvoor.

Het aantal overnachtingen bij officiële horeca-adressen kent ook een plus maar veel minder, zo'n 5 procent. Daarom is belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland zeer kritisch op het gedogen van Airbnb's. Volgens de bond heeft de overheid weinig zicht op die particuliere verhuur, wordt vaak geen toeristenbelasting betaald en is de brandveiligheid niet altijd op orde.

Volledig scherm
Schermafbeelding Airbnb. © Screenshot Airbnb
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen