Volledig scherm
Verreweg de meeste klaslokalen van basisscholen in Nijmegen blijven morgen leeg. © ANP XTRA

Nijmeegse basisschool staakt op haar eigen manier: ouders voor de klas

NIJMEGEN - Op basisschool De Klokkenberg in Nijmegen-Oost staan morgen ouders voor de klas. De leerkrachten doen niet mee aan de gezamenlijke protestactie in het centrum, maar, lesgeven doen ze ook niet. De Klokkenberg voert namelijk op haar eigen manier actie.

Zo is bedacht om ouders voor de klas te zetten. Een idee geheel in lijn met het plan van minister Slob, die als oplossing voor het lerarentekort onbevoegden voor de klas wil toestaan. 

Het loopt volgens juf Susanne van Helvoort niet storm met het aantal aanmeldingen. ,,Veel ouders zeggen: ‘daar begin ik niet aan!’ Zo laten ze merken dat ze lesgeven toch echt een vak vinden, dat gedaan moet worden door professionals.’’

Te mager

De leerkrachten van de Klokkenberg stellen dat de ‘gewone’ landelijke staking niet voldoende signaal afgeeft. ,,Staken op een woensdag terwijl de meeste ouders toch al vrij zijn omdat de kinderen ’s middags niet naar school hoeven, vinden wij te mager’’, vertelt Van Helvoort.

Ondanks dat de ouders nog niet in de rij staan om een dagje juf of meester te spelen, lijken er toch voldoende papa’s en mama’s te zijn die morgen een uitzondering maken. ,,Sommige ouders kiezen ervoor een reguliere les te geven, andere om te vertellen over hun beroep. Vader Michiel gaat samen met kinderen ‘Sloblossingen’ bedenken, concrete oplossingen voor de problemen in het onderwijs.’’

Gezamenlijke actie

De leraren die werken voor een van de 44 scholen van Conexus en stichting Sint Josephscholen trekken deels samen op tijdens protestacties. De Sint Josephscholen starten ’s morgens met een lawaaiprotest op Kelfkensbos, Conexus begint met actievoeren op De Grote Markt. Na een ludieke wervingscampagne voor nieuwe collega’s trekken de actievoerders in een lang lint over fietsbrug De Snelbinder. Maandag maakten ze nog bekend de Waalbrug ‘te bezetten’, maar daarvoor geeft de gemeente Nijmegen geen toestemming.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen