Volledig scherm
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen © Gerard Verschooten

Nijmeegse burgemeester: ik wil mijn agenten terug

politie-onderzoekVoor de beveiliging van rechters, officieren en advocaten moet de Koninklijke Marechaussee worden ingezet. Voor het beveiligen van rechtbanken en justitiegebouwen moeten maar particuliere beveiligingsbedrijven worden ingeschakeld.

Dat zei de Nijmeegse burgemeester Bruls, ook regioburgemeester van Oost-Nederland, onlangs in De Gelderlander. De druk op de politie is enorm. De moord op advocaat Derk Wiersum en de strijd tegen de Mocro-maffia betekent een aanslag op politie. Voor het stelselmatig beveiligen van advocaten, officieren en rechters zijn in het gehele land bijna 400 agenten vrijgemaakt.

De politie Oost-Nederland is ongeveer 150 man kwijt aan ‘Amsterdam’. De agenten zijn mogelijk jarenlang niet in hun eigen gebied inzetbaar. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dat besluit genomen zonder de burgemeesters te raadplegen. Bruls en de andere regioburgemeesters zijn daar erg boos over. ,,Natuurlijk springen wij bij als er ergens de nood aan de man is, zoals in Amsterdam. Maar niet jarenlang. Wij kunnen die mensen hier niet missen. Ik wil die agenten terug”, zegt Bruls.

Noodklok

In een brief aan de Tweede Kamer luidden de burgemeesters recent de noodklok. De politie kan het niet meer bolwerken en zakt door de ondergrens: er gaan politiebureaus dicht door onderbezetting. In de buitengebieden worden de aanrijtijden niet meer gehaald. Met minder politie meer werk doen valt volgens de burgemeesters niet meer uit te leggen. Landelijke prioriteiten zoals de bestrijding van de mensenhandel, ondermijning en cybercrime komen in de knel, waarschuwen zij.

Bruls: ,,Qua specifieke bestemming lijkt 10 miljoen mij een aardig bedrag. Echter: het is slechts eenmalig en daarmee hebben we die ondersteuning nog niet. En uiteraard is het grotere verhaal van feitelijk minder politie en heel veel wensen niet opgelost hierdoor.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen