Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen

Bij de politierechterMeneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.

Jac Toes

Kleine en grote misstappen, klein en groot leed. Jac. Toes doet verslag vanuit de rechtszalen van de politierechter in Arnhem en Nijmegen.
Klik voor eerdere verslagen

,,Waarom deed u dat?’’, vraagt rechter Tegelaar.

,,Er is geen enkele reden’’, zegt de verdachte moedeloos. ,,Ik kan het niet verklaren.’’

En dat kan niemand, ziet de rechter in de rapportages over de therapieën die meneer S. volgde. Het wemelt van zinnen als ‘ging best goed’ en ‘behandeling goed afgerond’. Na een zoveelste gesprek met de verdachte adviseert de reclassering nu psychomotore therapie (PMT).

Beter bij gevoel komen
Dan kan meneer S. ‘beter bij zijn gevoel komen’, is de bedoeling, maar ze constateerden ook dat meneer S. daarvoor ‘geen grote liefde’ koestert. De reden: hij zit vier dagen per week op de vrachtwagen en één dag zorgt hij voor zijn zieke moeder. Sinds kort heeft hij een leuke vrouw ontmoet en dat kost natuurlijk ook tijd. Maar vooral straalt de verdachte machteloosheid uit omdat het hem maar niet lukt ‘zijn dwang terug te dringen’, zoals de rechter het uitdrukt. Meneer lijdt namelijk aan kleptomanie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen