Volledig scherm
© Radboud Universiteit

'Nijmeegse' radioantenne gaat achter de maan heelal in kaart brengen

NIJMEGEN - Een radioantenne van Nederlandse makelij gaat mee met een Chinese raket naar de achterkant van de maan. De deels in Nijmegen ontwikkelde antenne moet helpen het ontstaan van het heelal in kaart te brengen.

Het instrument – drie 'sprieten' van vijf meter lang – gaat de straling meten van de sterren en sterrenstelsels die direct na de oerknal zijn gevormd. De lancering staat gepland voor medio 2018. De deal met de Chinezen is vandaag officieel beklonken.

Eerste keer
„Het is de eerste keer dat een Nederlands wetenschappelijk instrument – de antenne die we met Astron en ISIS ontwikkelden – meegaat met een Chinese ruimtemissie", zegt projectleider Marc Klein Wolt, sterrenkundige aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Het is überhaupt de eerste keer dat een Nederlandse partij betrokken is bij een maanmissie. En het is de eerste keer dat een dergelijke antenne, bedoeld om ruimtestraling te meten, op een dergelijke gunstige plek wordt geplaatst. Achter de maan."

Geschikt
De achterzijde van de maan is bijzonder geschikt omdat de maan storende radiostraling van aardse bronnen tegenhoudt, stelt Klein Wolt. „Door die gunstige plek kunnen we met onze kleine antenne grootste dingen doen. Dit project gaat voor een wetenschappelijke doorbraak zorgen."

De antenne is volgens hem ook een belangrijke stap naar een toekomstige radiotelescoop op of nabij de maan.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen