Volledig scherm
De intocht op de Sint Annastraat van 2019. © DG

Nijmeegse Vierdaagse fors duurder: lopers betalen 100 euro

NIJMEGEN - Meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen wordt veel duurder. Deelnemers betalen dit jaar 100 euro, terwijl dat vorig jaar nog 84 euro was. Dat betekent een stijging van zo'n 19 procent. De extra 16 euro inschrijfgeld is noodzakelijk om de stijging van de organisatiekosten te financieren. Ook verlangen de deelnemers steeds meer comfort en service. 

De afgelopen twaalf jaar is het inschrijfgeld explosief omhoog gegaan. In 2008 betaalden deelnemers nog 35 euro en onder meer in 2012 volgde een forse verhoging. Toen ging het bedrag van 40 naar 48 euro, een stijging van 20 procent. In 2017 schoot het tarief omhoog van 64 naar 80.       

De stichting De 4Daagse heeft het afgelopen decennium te maken gehad met diverse financiële tegenvallers en kostenverhogingen. Defensie heeft bezuinigd en legt de pontonbrug van Cuijk niet meer gratis in de Maas, maar stuurt een nota. Ook regelt het leger niet meer de tenten en verzorgingsposten langs het parcours. Verder daalden de sponsoropbrengsten. 

Meer wc's tegen wildpoepen

De kosten voor veiligheids- en verkeersmaatregelen stegen fors, er was meer geld nodig voor het het inrichten van Rode Kruisposten en er worden meer toiletten langs de route geplaatst na toenemende klachten over wildplassen en wildpoepen. Ook de wandelaars zelf eisen meer comfort, dus meer wc’s. Bij de stichting zijn meer beroepskrachten in dienst gekomen voor werk dat niet bij vrijwilligers neergelegd kan worden. 

De organisatie wijst er op dat er geen winst wordt gemaakt en dat het complete inschrijfgeld naar de mars gaat. Een deel wordt ook gebruikt om de financiële reserves op peil te brengen.

Inschrijving Via Vierdaagse gestart

Maandagochtend om 9.00 uur is de inschrijving gestart van het trainingsprogramma Via Vierdaagse van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Het programma is bestemd voor debutanten en zij hebben een gegarandeerd deelnamebewijs. Ze moeten daar wel flink voor betalen, de Via Vierdaagse kost 249 euro. Desalniettemin liep het maandag meteen storm en moesten inschrijvers soms lang wachten voordat zij het inschrijfformulier konden invullen. 

De normale inschrijving start maandag 3 februari om 10.00 uur. Er zijn 49.000 startplaatsen beschikbaar, 2.000 meer dan vorig jaar. De organisatie gaat er vanuit dat er net als de vorige jaren 45.000 wandelaars van start gaan. De 4.000 afvallers (geblesseerd of niet betaald) zijn ingecalculeerd en worden niet aangevuld. Er is ook geen tweede inschrijfronde zoals de vorige jaren. Deze nieuwe inschrijfprocedure moet het voor deelnemers makkelijker maken. 

Loten

Wandelaars met minstens één geslaagde deelname mogen zeker meedoen. Debutanten moeten loten als de belangstelling te groot is. Dat is al vele jaren het geval. 

De inschrijvingsperiode duurt tot en met vrijdag 27 maart om 17.00 uur, de loting vindt plaatst op vrijdag 3 april.  

Wat vind jij van het inschrijfbedrag? Stem hieronder en reageer! 

Poll

De Vierdaagse is veel te duur geworden. Ik loop niet meer mee

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
5114 stemmen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen