Nijmegen houdt dit weekeinde 1.500 triatleten spiegel voor

VIDEONIJMEGEN - De tweede Triathlon024 in Nijmegen is uitverkocht. Dat betekent dat 1.500 triatleten, beginners en ervaren atleten, dit weekeinde de krachtmeting met zichzelf en met andere sporters aangaan. Rond en in de Spiegelwaal moeten zij laten zien wat ze waard zijn. Bij het zwemmen (750 meters), wielrennen (20 kilometer) en hardlopen (5 kilometer).

Volledig scherm
Over de dijk richting het fietsparcours langs de Spiegelwaal in Nijmegen. © DG

De start van de triatlon voor recreanten was deze zaterdag meteen een stevige confrontatie. Hoewel het weer bij de eerste start mooi was en de watertemperatuur met 17 graden acceptabel. Voor sommige beginnende triatleten was meteen het eerste onderdeel - het zwemmen - al een stevige drempel. De laatste zwemster van de eerste startgroep kwam ver achterop aan. Een vriendin die haar vanaf de kant aanmoedigde had zelf ook al een wetsuit aan. ,,Wij zijn beiden afkomstig uit Taiwan. We zijn tijdelijk naar Nederland verhuisd omdat we voor Philips in Eindhoven werken. Vandaag doen we allebei mee aan de triatlon van Nijmegen. Jammer genoeg konden we niet in dezelfde groep starten maar nu kan ik haar wel aanmoedigen.''

En die aanmoediging kon de Taiwanese goed gebruiken. Eenmaal aan de wal na het zwemmen spoedde zij zich met stijve benen de oever op naar haar fiets. Om zich even later bij de brug over de  Spiegelwaal tussen de langs zoevende triatleten te voegen die al aan hun laatste fietsrondje bezig waren.

Dat leek een zware start. Maar de volgende startgroep kreeg een enorme plensbui te verduren. Ook zondag staat de Spiegelwaal in het teken van de triathlon. Dan  strijden de teamcompetities om een podiumplek. 

Nijmegen is de afsluiting van het seizoen. De atleten in verschillende disciplines gaan de strijd aan op de Swim-Bike-Run-Swim-Bike-Run. Een afwisseling van disciplines die nog niet eerder is gehouden. De volgorde is als volgt: 300 m zwemmen - 6,7 km fietsen - 2 km lopen - 300 m zwemmen - 6,7 km fietsen - 2 km lopen.

Volledig scherm
Uit het water en naar de fiets voor 20 kilometer wielrennen langs de Spiegelwaal in Nijmegen. © DG
Volledig scherm
De Spiegelwaal, het decor van een weekeinde Triathlon024. © DG

Triatlon 
De originele triatlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,195 km hardlopen (de marathonafstand). Dit wordt ook wel aangeduid als een hele triatlon; in de loop van de jaren zijn allerlei afgeleide kortere versies ontstaan zoals de halve, standaard afstand, kwart, achtste (sprint) en zestiende triatlon (supersprint). De standaard afstand is de nieuwe benaming van wat voorheen olympische afstand werd genoemd, met de afstanden 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Deze naam mag inmiddels niet meer gevoerd worden omdat dit een beschermde merknaam is van het IOC. (Bron: Wikipedia)

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Een flinke tik op de vingers voor vuurwerk, en dan is John niet meer zo cool
    PREMIUM
    De politierechter

    Een flinke tik op de vingers voor vuurwerk, en dan is John niet meer zo cool

    John (23) is een uit de kluiten gewassen jongen die energiek de rechtszaal binnenkomt, alsof hij even een futiel dingetje moet regelen. Maar in de aanklacht gaat het om een misdrijf waarop hoge straffen staan: eind 2017 is hij betrapt op het bezit van illegaal vuurwerk: 98 knallers, met schilderachtige namen als Super Cobra 6, Titanium Salute en niet te vergeten de befaamde Gorilla Bomb - niet te verwarren met de gelijknamige marihuanasoort die ook explosief schijnt te zijn.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen