Volledig scherm
Een impressie van het Drift festival van vorig jaar.

Nijmegen is alweer drie festivals rijker

NIJMEGEN - Nijmegen is een echte festivalstad en er komen steeds meer festivals bij. Dit jaar weer drie nieuwkomers waar veel van wordt verwacht. Waar kun je deze zomer allemaal naartoe?

Volledig scherm
Een kidscolourrun tijdens Oranjepop 2016.

In heel Nederland is een toename van het aantal festivals en in Nijmegen is die trend zeker merkbaar. Henrik-Jan Derksen, de nachtburgemeester van Nijmegen, ziet het met genoegen aan. ,,Als nachtburgemeester en dj vind ik dat helemaal top!” Nijmegen heeft al twee festivals achter de rug: Filmfestival Go Short en het Nederlandstalige muziekfestival het Mega Piraten Festijn.

Volgens gemeente Nijmegen is er een trend te zien voor wat betreft de locaties. ,,We merken dat festivalorganisatoren vaak een aanvraag doen specifiek op locatie”, vertelt Freico Amberg, woordvoerder van de gemeente. Van de in totaal 27 spots waar in Nijmegen festivals zijn toegestaan, kiezen organisatoren meestal voor het Goffertpark, het Nymma-terrein en het Valkhofpark. Een nieuwkomer is het Kronenburgerpark, daar is dit jaar Theater Avenue.

Voor concertorganisator Mojo is het Goffertpark een geliefde locatie. Woordvoerder Martin Verhorst zei eerder: ,,Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je een groot openluchtconcert kunt houden.”

Duurzaam

De festivals worden ook steeds duurzamer. Zo zegt Mauke Rodermond van Drift dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is. ,,We gebruiken groene stroom en recyclen het plastic afval.”

Festivals mogen niet zomaar worden gehouden. Daarvoor heeft de gemeente een reeks van voorwaarden. Amberg: ,,We kijken volgens de Algemene Plaatselijke Verordening of het festival geschikt is voor die locatie, of het festival aan de veiligheids- en geluidsnormen. Ook omvang en tijdsduur spelen een rol.”

De belangen van omwonenden spelen een belangrijke rol bij de voorwaarden voor een festival. Amberg: ,,Als je in de buurt van een festival woont, heb je het recht om te weten wat er aan de hand is en dat organisatoren rekening met jou houden.”

Voorzitter van Bewonersplatform Nijmegen Centraal Franca Snoeijs vertelt dat de Vierdaagsefeesten, het meest belastende festival voor centrumbewoners, actief met omwonenden in gesprek gaat over het verloop van het festival. ,,De organisatie van de Vierdaagse Feesten hebben vorig jaar al een evaluatie gedaan samen met omwonenden. Ze houden goed rekening met de bewoners van de binnenstad.”

Nijmeegse festivals

Filmfestival

Dit internationale filmfestival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét toonaangevende evenement voor de korte film. Van 3 tot en met 7 april worden 133 films vertoond die zijn geselecteerd uit meer dan 2300 inzendingen. Plaats van handeling: tal van locaties met LUX als centrale punt.
goshort.nl

Filmfestival

Op zoek naar oer-Hollandse meezingers? Op de Goffertweide in Nijmegen wordt op zaterdag 13 april, van 18.30 uur tot en met 00.00 uur, het Mega Piraten Festijn gehouden. Jaarlijks trekt dit meezingspektakel tussen de 6.000 en 8.000 bezoekers. Lekker meezingen in je moerstaal.www.megapiratenfestijn.nl
megapiratenfestijn.nl

Koningsdagfestival

De verjaardag van de koning wordt dit jaar weer gevierd in Nijmegen. De stad kleurt oranje en overal is wel iets te doen. Muziek, eten en drinken door heel Nijmegen. Voornamelijk in de parken, zoals het Kronenburgerpark en het Valkhofpark is veel activiteit. In het Hunnerpark staat Oranjepop op het programma. Op 27 april viert de stad het koningsfeest.
oranjepop-nijmegen.nl

Muziekfestival

Op 5 mei is Nederland bevrijd door de Geallieerden. Ieder jaar wordt dit groots gevierd in Nederland en ook in Nijmegen. Het centrum van Nijmegen staat in het teken van de bevrijding en overal wordt gefeest. Neem gerust een kijkje in de parken en op de pleinen.
4en5mei-nijmegen.nl

Tributefestival

Een van de nieuwe festivals in Nijmegen is Iconic Festival. Het festival staat in teken van tributes. In het Valkhofpark wordt op 11 mei vanaf 13.30 uur tot middernacht gefeest. Het bezoekersaantal ligt nu rond de 3.000. Kaarten zijn te koop vanaf 6 euro.
iconicfestival.nl

Smartlappenfestival

Op Moederdag in het Valkhofpark trekt dit festival jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers. Het genre is ‘smartlap met een knipoog’. Op 12 mei van 14.00 uur tot en met 00.00 uur staat het festival gepland. Tickets zijn gratis.
dagvanhetlevenslied.nl

Muziek

Dit festival in de openlucht in het Goffertpark is van alle markten thuis. House, techno, foute hits, live-acts en nog veel meer genres zijn te vinden op GROFF. Drinken, eten, muziek en vooral een goede sfeer. Daar staat GROFF voor. Het festival vindt plaats op 17 mei.
oltgoffert.nl

Foodtruckfestival

Eten, drinken en muziek. TREK staat helemaal in het teken van gezelligheid. Dit foodtruckfestival in het Hunnerpark trekt jaarlijks rond de 7.000 bezoekers. Op 30 mei staan omgebouwde vintagecampers en busjes in het park.
festival-trek.nl

muziekfestival

‘Het Zusje van Debbie zet de bloemetjes buiten!’ Dit veelzijdige muziekfestival wordt op vrijdag 31 mei gehouden in het Honig Complex. Op drie stages kun je genieten van zomerse gezelligheid.
Facebookevent

Rock

Voor headbangen en moshpitts zit je bij FortaRock goed. Op zaterdag en zondag 1 en 2 juni wordt het rockfestival in het Goffertpark gehouden. Het festival trekt ieder jaar rond de 10.000 bezoekers.
fortarock.nl

Technofestival

Hét Nijmeegse technofestival breidt zich dit jaar uit naar twee dagen en live-acts. Drift om te Dansen wordt in de VASIM in Nijmegen op 8 en 9 juni gehouden. Het muziekevenement trekt jaarlijks rond de 3.000 bezoekers. Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van het festival.
driftomtedansen.nl

muziekfestival

Dit driedaagse muziekfestival draait om muziekstijlen van over de hele wereld en is te bewonderen op 8, 9 en 10 juni in Park Brakkenstein in Nijmegen. Music Meeting trekt jaarlijks zo’n 15.000 mensen. Tickets zijn te koop voor drie dagen (€79,-) of per dag (€29,-).
musicmeeting.nl

Bierfestival

Bierfestivals Bier, bier en nog eens bier. Van 8 tot en met 10 juni, kun je bij de Nijmeegse Bierfeesten genieten van tal van biersoorten. Plaats van handeling: Het Valkhof.
Facebookevent

Urban music

Weer een nieuw festival: DONUTS. Dit urban music festival vindt plaats op 15 juni en wordt gehouden bij Nyma. Van 13.00 uur tot en met 23.00 uur maakt het muziekfestival haar debuut. Namen als NOT35, Jacin Trill en Poke Pokro staan op het programma.
Facebookevent

Theaterfestival

TheaterAvenue is een vrolijk driedaags festival - van 21 tot en met 23 juni - met theater, muziek, dans, cabaret en kindervoorstellingen. Het vindt plaats op het Valkhof.
valkhoftheateravenue.nl

Bierfestival

Bierfestivals Bier, bier en nog eens bier. Het driedaagse bierfestival MOUT begint op 21 juni en duurt drie dagen.
Facebookevent

Muziek en theater

De Vierdaagsefeesten viert feest! Het is de vijftigste keer dat dit evenement wordt gehouden. Dit wordt luister bijgezet met een nieuw logo en nieuwe uitstraling. De stad en een stuk van Lent zullen van 13 juli tot en met 20 juli in het teken staan van feesten.
vierdaagsefeesten.nl

Nostalgie

Het laat zich makkelijk raden welk thema een festival met de naam We love the 90'sademt. Lekker springen en meezingen op muziek uit de jaren negentig. Het festival in het Goffertpark vindt plaats op23 augustus.
welovethe90s.com

Middeleeuws festival

Dit feest voor de liefhebber van gekostumeerd spektakel met tal van activiteiten in de binnenstad van Nijmegen vindt plaats op24 en 25 augustus.
gebroedersvanlimburg.nl

Nederlandstalig

25 augustus.
puurhollands.eu

Horen en gehoord worden

Het stadseiland in de Waal bij Nijmegen wordt op 30 en 31 augustus overspoeld met kabinetsleden, parlementariërs en andere geïnteresseerden die met elkaar het feest van vrijheid en democratie willen vieren. Als het aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, groeit het tweedaagse Democratiefestival uit tot de jaarlijkse aftrap van het politieke seizoen.
democratiefestival.nu

Techno

Ook muziekfestival Het Nest komt terug. Het technofestival dat vorig jaar een groot succes was, vindt dit jaar plaats op 7 september in het Openluchttheater Goffert. Voor technoliefhebbers is dit een festival wat je bezocht moet hebben.
hetnest.nl

Wetenschaps- en filmfestival

InScience vertoont de top van de wetenschapsfilm en bevindt zich in en rondom LUX. Het festival ontvangt, verspreidt over de vijf dagen, 7.000 bezoekers. Het evenement is van 6 tot en met 10 november.
insciencefestival.nl

Muziek

Het Goffertpark heeft een uitgebreide muzikale agenda. Naast de festivals in dit overizcht staan er ook artiesten op de Goffert die de wei in hun eentje vullen: Bon Jovi (13 juni met in het voorprogramma Kensington en Navarone), Phil Collins (20 juni) en Muse (27 juni).

In het Openluchttheater staan de solo-acts zijn er ook: Nick en Simon (19 juni), Triggerfinger (28 juni) en Typhoon (30 augustus).

Kermis

De voorjaars-, zomer- en najaarskermis kunnen natuurlijk niet ontbreken dit jaar. Het centrum van Nijmegen komt vol te staan met attracties, eettentjes en kamen met spellen zoals grijpers en schuifmachines. Op 22 juni, 13 juli en 5 oktober is er kermis in Nijmegen.
kermisnijmegen.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen