Volledig scherm
Skaeve Huse in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Nijmegen krijgt 13 huizen waar zorgmijder tot rust kan komen

NIJMEGEN - Nijmegen gaat door met de plaatsing van dertien Skaeve Huse, in de volksmond ‘asowoningen’ genoemd. De gemeente bouwt er acht in Dukenburg en vijf in Nijmegen-Noord. Hier komen zorgcliënten te wonen die nergens anders terechtkunnen. In 2020 zijn ze gereed. De woningen blijven tien jaar staan.  

De acht Skaeve Huse in Dukenburg komen aan de Stadbroekseweg, aan de rand van de wijk Weezenhof. De vijf in Noord staan gepland aan de Stationsweg. In beide gevallen gaat het volgens de gemeente om afgelegen gebieden waar de cliënten tot rust kunnen komen. 

Op beide locaties komt er een extra unit voor de begeleider van de bewoners van de Skaeve Huse. De bewoners krijgen behandeling van IrisZorg en woonbegeleiding van RIBW. Woningcorporatie De Woongenoot is de verhuurder van de Skaeve Huse. 

Tegen het plan voor dit type zorgwoningen in de Weezenhof kwam afgelopen jaren veel verzet van de omwonenden. Dit leidde uiteindelijk tot een gang naar de Raad van State. Die stelde in 2016 de buurman van de beoogde plek, boomkwekerij Kokke, in het gelijk. De kweker betoogde dat zijn bedrijf schade zou oplopen van de afscheiding tussen zijn bedrijf en de Skaeve Huse. Klopt, zei de Raad van State en dat betekende dat de gemeente met een nieuw bestemmingsplan moest komen.

Dat nieuwe bestemmingsplan ligt nu ter inzage voor inspraak. Voor de Skaeve Huse aan de Stationsweg in Nijmegen-Noord gaat de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Rond de zomer houdt de gemeente voor beide locaties een inloopbijeenkomst voor omwonenden over de inrichting van de woonterreinen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen