Nijmegen krijgt tweede kliniek voor testen geslachtsziekte

NIJMEGEN - In Nijmegen opent volgende week privékliniek OneDayClinic. Hier kunnen patiënten zich laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). De kliniek, gehuisvest aan de Oranjesingel, is de tweede in zijn soort in deze regio. Sinds twee jaar zit Soa Praktijk Nijmegen met een vergelijkbaar aanbod aan de Dennenstraat. 

,,Testen op soa's valt tegenwoordig buiten de basisverzekering. Bij de GGD kun je alleen nog terecht als je tot de speciale risicogroepen behoort. Dat wil zeggen: onder de 25 jaar, prostituee of man bent en seks hebt met mannen. Dan kun je nog naar de huisarts. Dat vinden mensen om privacyredenen vaak een minder prettig idee”, legt oprichter en arts Amit Atwal uit waarom haar bedrijf voorziet in een behoefte. 

Tinder

Volgens Atwal is het jammer dat de GGD de regels heeft aangescherpt, terwijl met datingsites als Tinder en Grindr wisselende contacten makkelijker plaatsvinden. ,,Soa's verlopen vaak ongemerkt en kunnen onbehandeld ernstige complicaties veroorzaken zoals onvruchtbaarheid. Het is belangrijk dat je je regelmatig laat testen als je seksueel actief bent met wisselende contacten.” 

Quote

Bij OneDayCli­nic betaal je afhanke­lijk van het aantal geteste geslachts­ziek­ten 100 of 150 euro

Bij de huisarts is testen ook lang niet altijd gratis. ,,Achteraf kan het in rekening worden gebracht in de vorm van het eigen risico. Dat kan oplopen tot soms wel 300 euro.”

Binnen 24 tot 48 uur uitslag

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Campagneposter © stichting SOA

Nijmegen is de zesde vestigingsplaats van OneDayClinic. Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en Den Haag gingen de Waalstad voor. Getest wordt onder meer op chlamydia, gonorroe, hiv en syfilis. ,,Dat doen we met bloed, urine en/of vaginale swabs. De uitslag is altijd binnen 24 tot 48 uur beschikbaar, terwijl je bij de huisarts soms wel tot een week moet wachten.”

Soms is het seksuele contact zo kort geleden dat een soa nog niet is aan te tonen met een test. ,,Dan zeggen we er eerlijk bij dat testen nog geen zin heeft.” Ook risicogroepen die een test bij de GGD gewoon vergoed krijgen, worden geïnformeerd dat ze in dat geval bij deze dienst terecht kunnen zonder kosten te maken. ,,Bij OneDayClinic betaal je afhankelijk van het aantal geteste geslachtsziekten 100 of 150 euro.” 

Alternatief voor huisarts

De GGD laat weten de komst van de privékliniek toe te juichen. Een woordvoerster: ,,Het is prettig dat er in Nijmegen meer aanbod komt. Mensen kunnen dan kiezen waar ze naartoe willen. Deze kliniek kan een alternatief zijn voor de huisarts. Zoals bekend richten wij ons als GGD alleen op de risicogroepen.” 

OneDayClinic zit in een pand dat wordt gedeeld met andere zorgverleners. Atwal: ,,Zo wordt de anonimiteit verhoogd.”  Afspraken kunnen gemaakt worden voor de maandag, woensdag en vrijdag.

Volledig scherm
Veel mensen kunnen met soa-klachten niet meer terecht bij de GGD. © Shutterstock

In samenwerking met indebuurt Nijmegen