Volledig scherm
© M Kuster

Nijmegen krijgt vuurwerkvrije gebieden, maar controleert niet

NIJMEGEN - In Nijmeegse parken en natuurgebieden en rondom kinderboerderijen en begraafplaatsen gaat de vuurpijl tijdens de jaarwisseling in de ban. Op vrijwillige basis, wel te verstaan. Want agenten voor controles zijn er niet.

Het gedeeltelijke vuurwerkverbod wordt niet vastgelegd in de de algemene plaatselijke verordening (APV). Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het college van burgemeester en wethouders geeft daarmee slechts deels uitvoering aan een voorstel van Partij voor de Dieren en GroenLinks, waarmee de gemeenteraad onlangs in meerderheid instemde. 

Vuurwerkvrije zones horen nu niet in de APV, vindt Bruls. ,,Als we als overheid een maatregel afkondigen die in beginsel voor de burger juridisch bindend is, maar in de praktijk niet uitvoerbaar blijkt te zijn, zetten we de burger op het verkeerde been. Daarmee handelen we als  overheid niet betrouwbaar.”

Quote

Ik heb er vertrouwen in dat inwoners rekening houden met de natuur

Hubert Bruls, Burgemeester Nijmegen

Bewustwording

Daarnaast: in de gebieden in kwestie - denk bijvoorbeeld aan het Goffertpark, Kronenburgerpark en de Lentse Warande - wordt tijdens Oud en Nieuw sowieso al nauwelijks geknald, vervolgt de burgemeester. ,,Dat geldt zeker voor begraafplaatsen. Hoe moet ik het verkopen als in een wijk in Nijmegen tijdens de jaarwisseling overlast bestaat, maar ik niet voldoende politiecapaciteit heb omdat een agent in bijvoorbeeld het Goffertpark de wacht houdt?” 

Onder aan de streep verwacht Bruls dat vrijwillige vuurwerkvrije gebieden eenzelfde effect hebben als een wijziging van de APV. ,,De aankomende weken gaan we daarom een bewustwordingscampagne houden. Ik heb er vertrouwen in dat inwoners rekening houden met de natuur. De afgelopen jaren ging dat ook goed.”

Meten met twee maten

Michelle van Doorn, fractievoorzitter van Partij van de Dieren, is ‘enorm teleurgesteld’ en noemt het voorstel van Bruls ‘boterzacht’. ,,Afgelopen jaar bleek in onder meer Almere dat vrijwillige vuurwerkzones nauwelijks effect hebben. Veel mensen hebben daar helaas lak aan.”

Dat in Nijmegen onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar is, vindt Van Doorn een drogreden. ,,Genoeg mensen die in het dagelijks leven verkeersovertredingen begaan of drugs gebruiken. Terwijl daar ook regels voor bestaan. Moeten we die regels dan ook maar afschaffen? Ik vind het meten met twee maten.”

Quote

Afgelopen jaar bleek in onder meer Almere dat vrijwilli­ge vuurwerkzo­nes nauwelijks effect hebben. Veel mensen hebben daar helaas lak aan

Michelle van Doorn, Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Door vuurwerkvrije gebieden juridisch af te bakenen, kan een overheid ook naderhand overtreders bestraffen, besluit Van Doorn. ,,Die mogelijkheid ontneemt het college zichzelf nu. Wat ons betreft is hier het laatste woord niet over gesproken, zodat het volgend jaar écht anders gaat.”

Meer vuurwerkoverlast buiten seizoen

In Nijmegen zijn de afgelopen vier maanden 72 klachten geregistreerd die te maken hebben met vuurwerkoverlast. Vorig jaar waren dat er nog maar 26. Het is onduidelijk waar de plotselinge stijging vandaan komt.

De cijfers hebben betrekking op de maanden juli tot en met medio november. Vooral in oktober en november zijn er fors meer klachten binnengekomen dan het afgelopen jaar. Zo staat de teller van oktober dit jaar op 27, tegenover 8 klachten in 2018. In de eerste helft van november kwamen dit jaar ook 27 overlastmeldingen binnen. Vorig jaar waren dat er slechts 11.

Die stijging is opvallend, constateert ook een woordvoerder van de gemeente Nijmegen: ,, We roepen mensen actief op om te melden via Meld- en herstelapp; dus dat kan een verklaring zijn.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen