Nijmegen levert tijdens corona minder doctors af
NIJMEGEN - In 2020 en 2021 zijn een stuk minder mensen gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Waar in 2019 nog 447 doctorsbullen werden uitgereikt, waren dat er het jaar daarna slechts 391 en vorig jaar 395, een afname van ruim 10 procent.
Het is voor het eerst sinds 2015 dat er twee jaar achter elkaar zo weinig Nijmeegse promoties waren. In de vijf jaar voor corona was er juist een stijgende trend in het aantal promoties, op een dip in 2018 na.
De cijfers sluiten aan bij het landelijke beeld. In 2020 promoveerden in Nederland 10 procent minder mensen dan in 2019, volgens CBS-cijfers. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de gestage groei gedurende de twintig jaar daarvóór, van gemiddeld bijna 4 procent per jaar. Landelijke cijfers over 2020 zijn nog niet bekend.
Promoties leveren de Radboud Universiteit tientallen miljoenen euro’s per jaar op. Per afgeleverd proefschrift krijgen universiteiten tienduizenden euro’s, in 2018 was dat ruim 77.000 euro. De afname scheelt Nijmegen dus al snel enkele miljoenen aan inkomsten.
Coronavertraging
Corona lijkt een voor de hand liggende oorzaak van de lagere cijfers, al kan niemand dit met zekerheid bevestigen. ,,Coronavertragingen zullen hier zeker invloed op hebben”, zegt Marc Vervuurt, vice-voorzitter van het Promovendi Netwerk Nijmegen (PNN) en promovendus aan het Radboudumc. Veel onderzoek kwam stil te liggen, of liep uit. Promovendi die hiervan last hadden, konden een contractverlenging van zes maanden krijgen. Hierdoor schuift ook het einde van hun promotieproject navenant op.
Hoeveel promotietrajecten vertraagd zijn en hoe lang precies, is moeilijk te zeggen. Exacte cijfers zijn er niet, laat beleidsmedewerker Steffie Hampsink weten. Hoe lang een promotietraject heeft geduurd, wordt namelijk pas berekend op het moment dat een promovendus het proefschrift daadwerkelijk verdedigd heeft.
Stress
Toch spelen waarschijnlijk ook andere oorzaken een rol dan alleen vertraagde experimenten, denkt Vervuurt. ,,Bijvoorbeeld psychische problemen.”
Wetenschappers hebben al jaren last van een hoge werkdruk en de coronacrisis heeft de stress verder doen toenemen, bleek recent nog uit een onderzoeksrapport van De Jonge Akademie. Ook stellen promovendi – zeker tijdens lockdowns – hun promotie nog wel eens uit tot een moment waarop er fysiek meer mogelijk is, zoals meer publiek in de aula en het kunnen geven van een feest. Vervuurt: ,,Ik hoor links en rechts dat promovendi hun verdediging daarom soms met maanden uitstellen.”
Een capaciteitsgebrek in de aula – waardoor een stuwmeer van nog te houden promoties zou ontstaan – is er in ieder geval momenteel niet, zegt Jacqueline Berns van het Bureau van de Pedel. Dat is verantwoordelijk voor de planning, voorbereiding en uitvoering van academische plechtigheden in de aula. Tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, werden de meeste promoties uitgesteld, maar daarna zijn ze wel doorgegaan, deels online. Berns: ,,De uitgestelde promoties zijn bijna allemaal in 2020 nog ingehaald.”
Dit artikel verscheen eerder op de website van universiteitsblad voxweb.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jaap Dirkmaat wil een groene vuist tegen verstedelijking: ‘Gelderse Poort wordt dichtgemetseld met lelijkheid’
BEEK-UBBERGEN - Natuur- en landschapsorganisaties in het Rijk van Nijmegen willen de handen ineen slaan en zo een ‘groene vuist’ vormen om de aantasting van Nationaal Landschap de Gelderse Poort tegen te gaan. Mede-initiatiefnemer Jaap Dirkmaat geeft uitleg. -
Lezers helpen lezers
Annemarie doet met pijn in het hart afstand van haar tijdschriften: ‘Een gratis cursus kunstgeschiedenis’
In deze rubriek elke week het verhaal achter de oproep uit de rubriek ‘Lezers helpen lezers’. -
PREMIUMMet video
Bell-Sofie (10) en Eva (9) trainen als eerste meisjes bij NEC: ‘Zij maken ook de jongens beter’
NIJMEGEN - Bell-Sofie Hoogsteder en Eva van As trainen vanaf volgende maand mee in de jeugdopleiding van NEC. Als eerste en enige meisjes tussen de jongens. -
Asfaltproductie APN draait op volle toeren. Maar stankoverlast Nijmegen en Weurt blijft uit
NIJMEGEN - Asfaltfabriek APN in Nijmegen-West begon zaterdagmorgen bij het ochtendgloren al met het produceren van asfalt voor knooppunt Velperbroek. Stankoverlast werd gevreesd, maar die bleef uit. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Besluit over aanleg zonneparken Lagewald en Millingen uitgesteld
GROESBEEK - ,,Wij zijn enorm teleurgesteld over de aanpak van het zonnepark Lagewald. Er gaat vruchtbare landbouwgrond verloren en op het gebied van toerisme slacht u de kip met gouden eieren.” -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen