Volledig scherm
illustratie geld euro © Thinkstock

Nijmegen moet schrapen om 11 miljoen te besparen

NIJMEGEN - Net voor de zomervakantie werd bekend dat Nijmegen veel minder geld krijgt van het Rijk dan verwacht. Als de gemeente niet bezuinigt, is er in 2023 een tekort van 11 miljoen euro.

De afgelopen weken hebben ambtenaren op het stadhuis een ruwe lijst gemaakt van zo’n tweehonderd mogelijke bezuinigingen en extra opbrengsten om al schrapend de miljoenen bijeen te krijgen. Burgemeester en wethouders hebben er daar een veertigtal van uitgekozen die zij het meest wenselijk achten.

Daarbij hebben zij geprobeerd inwoners en bedrijven zoveel mogelijk te ontzien. In de begroting is vooral gezocht naar maatregelen die de inkomsten van de gemeente kunnen verhoren. Verder is er gezocht naar posten in de begroting waarvoor al het geld niet uitgegeven wordt of pas later nodig is.

Hulpmiddelen en bijzondere bijstand

Voor WMO-hulpmiddelen, woningaanpassingen en doelgroepenvervoer werd in 2018 zo’n 2 miljoen minder uitgegeven dan begroot. Voor de hulpmiddelen moet een nieuw contract worden afgesloten dat duurder uitvalt maar toch verwacht Nijmegen daar nog ruim een half miljoen aan over te houden. Verder worden er bedragen van 100.000 euro of meer geschraapt uit potjes voor bijzondere bijstand (geen verhoging met niveau van prijzen mee), sportconsulenten, onderwijssubsidies en sociale werkvoorziening. 

Voor aansluitende maatregelen en projecten na Green Capital wordt een ton minder besteed. 

Minder maaien

Kleine bedragen denkt de gemeente te verdienen met de verhoging van leges voor huwelijken, uittreksels uit de burgerlijke stand en minder maaien. Ambtenaren die dienst doen op stembureaus krijgen geen geldelijke vergoeding meer maar compensatietijd.

Bedragen van miljoenen worden bijeen vergaard door ‘financieel technische maatregelen’. Zo wordt er 2,5 miljoen minder in de reserves gestopt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen