Volledig scherm
Kunstenaar Uwe Poth heeft een expositie in het Valkhof museum. © Flip Franssen

Nijmegenaar Uwe Poth exposeert in Museum Het Valkhof

NIJMEGEN - Eigenlijk vreemd dat er in Nijmegen nu pas een solotentoonstelling is van inwoner Uwe Poth (1946). Zijn schilderijen vol verhalen waren al in de hele wereld te zien.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Arnolfini © Museum Het Valkhof

Eerst denk je dat het een abstract werk is. Kleurrijk, vol woeste vegen, spatten en verfdruipers. Mooi, intrigerend. En dan ineens zie je het: hé, daar is een portret, en nog een. En daaronder een godinnenbeeld.

,,Ik maak de onverborgenheden zichtbaar", zegt Uwe Poth erover. ,,Bewust zeg ik niet 'waarheid', want dat woord is te hard. De kijker mag zelf ontdekken. Soms ontwaren mensen na jaren nog iets nieuws."

De geboren Duitser woont sinds de jaren 80 in Nijmegen en is inmiddels Nederlander. Het was de liefde voor Seet van Houten, ook kunstenaar, die hem naar deze stad bracht. Poth voelt zich Nijmegenaar. ,,Deze stad is ons thuis en van hieruit maken we reizen om de wereld te verkennen en te bevragen."

Indrukwekkende loopbaan

Uwe Poth heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Doceerde op kunstacademies, exposeerde landelijk en internationaal, zijn werk is aangekocht door musea wereldwijd, door overheden en - naar verluidt - door leden van het koninklijk huis.

Pas nu heeft hij een solotentoonstelling in zijn thuisstad. Het is een flinke klapper: meerdere zalen in Museum Het Valkhof, in totaal 70 stukken. ,,We moesten kiezen, want in al die jaren heb ik honderden werken gemaakt. Met een groep mensen hebben we er een samenhangend geheel van gemaakt.''

Reizen door de tijd

Volledig scherm
Zweiträume. © Museum Het Valkhof

Reizen is een belangrijk thema in het werk van Uwe Poth. Landen, culturen, kleuren en smaken. Hij reist ook graag door de tijd. Zo is het renaissanceverhaal De goddelijke komedie van Dante de inspiratiebron van een serie grote schilderijen die hel, vagevuur en hemel laten zien. Het slotstuk van deze serie, Het grote geluk, laat ook de schilder zelf zien.

Het werk van Poth drukt zijn levensvisie uit: ,,Alles in de wereld is er altijd, ook het verleden. Je moet er alleen open voor staan. Dat wil ik met schilderijen laten zien. Wij mensen zijn altijd zo aan het streven terwijl we er al zijn. Mijn boodschap is dus heel optimistisch.''

Volledig scherm
Het grote geluk. © Museum Het Valkhof
Volledig scherm
Lichtblikken © Museum Het Valkhof

De tentoonstelling Land in zicht is  tot en met 21 mei in Museum Het Valkhof. De kunstenaar geeft op 18 februari, 11 maart en 1 april rondleidingen.

Volledig scherm
Purgatorio © Museum Het Valkhof
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen