Volledig scherm
Linda van Aken werd vorig jaar uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar 2018 tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. © Archieffoto Paul Rapp

Nog vijf kandidaten in de race voor titel ‘Nijmegenaar van het jaar 2019’

NIJMEGEN - Twee mannen en drie vrouwen zijn nog in de race voor de titel  ‘Nijmegenaar van het jaar  2019’, een jaarlijkse verkiezing. De vijf genomineerden zijn: Bart Janssen, Inge Nuijten, Qader Shafiq, Nadï van de Watering en Rosalie van Woezik. 

Voor de titel waren tien kandidaten voorgedragen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen op 6 januari.

Hieronder de vijf  genomineerden en hun verdiensten voor de stad (in alfabetische volgorde): 

Bart Janssen: ‘Hij is auteur van ‘Het verdriet van Nijmegen’, een boek dat gaat over Nijmegen als frontstad in de Tweede Wereldoorlog. Janssen tekende 21 jaar herinneringen op van honderden Nijmegenaren die inmiddels verspreid over het hele land wonen. Zijn werk laat zien hoe groot de impact van de oorlog was voor Nijmegen en hoe de oorlog boven alles een persoonlijk drama was. Van geen enkele Nederlandse stad is een vergelijkbare verzameling ooggetuigenverslagen uit de Tweede Wereldoorlog verschenen.’

Inge Nuijten: ‘Zij is de stuwende kracht bij Theater de Klif in Oosterhout. Dit theater biedt het groeiende stadsdeel niet alleen culturele beleving, maar is ook een ontmoetingsplek rond de voorstellingen. ‘In 2019 werd onder aanvoering van Inge een bijzondere prestatie geleverd. Ondanks het wegvallen van een deel van de professionele ondersteuning zetten betrokken bewoners in hun vrije tijd een mooi programma neer voor het seizoen. Van PR tot belichting: ze doen het allemaal zelf’

Qader Shafiq: ‘Hij jaagt op uiteenlopende manieren verbeteringen aan waar het gaat om het Nijmeegse leefklimaat en het verbinden van inwoners met verschillende culturele achtergronden. Hij schrijft hierover in columns, organiseert het DI-VERS festival, is vrijwilliger bij de Kledingbank en zet zich in om Nijmegen een waardige ‘Shelter City’ te laten zijn. Daarnaast vervult hij diverse bestuursfuncties (o.a. voor de Bastei) en denkt hij mee in denktanks over onder meer het buitenlandbeleid’.

Nadï van de Watering: ‘Zij zette afgelopen zomer de problematiek van eenzaamheid onder jongeren op de kaart. Ze introduceerde de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht op Twitter, Instagram en andere sociale media, waardoor veel eenzame jongeren een maatje vonden. ‘Ondanks haar chronische ziekte blijft Nadï positief en is haar communicatie doorspekt met humor en ironie. Daarbij promoot ze steevast de stad, die ze “Blijmegen” noemt’.

Rosalie van Woezik: ‘Zij is de oprichter van het Kindness Collectief Nijmegen. ‘Het collectief verrast voorbijgangers met vriendelijke acties, zoals gratis omhelzingen, vrolijke briefjes tijdens een wedstrijd van N.E.C. en briefjes met complimenten in het centrum. Dit jaar organiseert Rosalie het maken van kerstkaarten voor eenzame ouderen. De acties vrolijken mensen op en moeten ertoe leiden dat zij de vriendelijkheid weer doorgeven. De aandacht voor het collectief houdt ze levend via sociale media, zodat steeds meer mensen zich aansluiten‘. 

Stadspanel

De namen van vijf kandidaten voor de titel Nijmegenaar van het Jaar 2019 zijn dinsdag naar het digitale stadspanel gestuurd waarin ongeveer 4000 Nijmegenaren zijn vertegenwoordigd. Zij brengen de komende tijd hun stem uit en bepalen zo wie Nijmegenaar van het Jaar 2019 wordt.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen