Hanneke Arpots.
Volledig scherm
Hanneke Arpots. © Videostill

NSG-rector wil tweede open dag scholen

NIJMEGEN - Organiseer niet zoals al jaren het geval is één open dag per jaar, maar twee. Dat bepleit rector Hanneke Arpots van NSG Groenewoud in Nijmegen. ,,Één keer in het begin van het schooljaar, één keer in februari.”

Verdeel je de open dagen over twee groepen scholen, dan hoeven leerlingen en ouders niet meer op één dag te kiezen uit het grote scholenaanbod. Vaak is het nu een race tegen de klok om zo weinig mogelijk scholen te hoeven missen.

Van binnenuit ervaren

Arpots: ,,Ze kunnen besluiten om op de eerste open dag twee scholen te bezoeken en op de andere open dag twee andere scholen. Doe je dat ook al als een leerling in groep 7 zit, dan kunnen ouders en leerlingen meer scholen van binnenuit echt ervaren.”

Naast de open dag zijn er marktavonden. Hier krijgen alle scholen per schoollocatie de gelegenheid kort hun eigen instelling te presenteren. ,,Maar de sfeer van een school, vaak dé doorslaggevende factor voor de schoolkeuze, proef je niet op zo’n avond.”

Doodmoe kind

Terwijl volgens Arpots de behoefte aan het leren kennen van een school de laatste jaren groter is dan ooit.

,,Het is opvallend hoeveel ouders met groep 7-kinderen komen. Dan al bezoeken ze én de open dag én verschillende marktavonden. Maar die marktavonden zijn ook nog eens laat. Met een extra open dag hoef je die minder te houden. Ouders hoeven dan niet met een doodmoe kind in de avond naar een presentatie te luisteren.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen