Nu ook onderzoek naar Nijmeegse asfaltfabriek, omwonenden blij: ‘Superfijn dat zo’n gerenommeerde club dit oppakt’
update | videoNIJMEGEN - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat de veiligheid van omwonenden van asfaltfabriek APN onderzoeken. Dit tot groot genoegen van omliggende wijken, zo blijkt uit eerste reacties maandagavond. Het onderzoek wordt toegevoegd aan een lopend onderzoek uit april naar de eveneens omstreden staalfabriek Tata Steel in IJmuiden.
Dennis GreijnLaatste update:27-09-21, 22:51
De OVV onderzoekt onder meer in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot.
Met de uitbreiding van het onderzoek kunnen, laat de Onderzoeksraad weten, ‘bredere lessen geleerd worden die ook toepasbaar zijn op andere regio’s’. Onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM heeft eerder opgeleverd dat in de regio IJmond, waar Tata Steel zit, beduidend meer specifieke gezondheidsklachten voorkomen dan elders in het land.
Er is nu alle aanleiding eindelijk eens gezondheidseffecten op wijkniveau in kaart te brengen. Dit onderzoek is een welkome stap hierin
Roel van Tiel , Dorpsbelang Hees.
Tegen de Nijmeegse asfaltfabriek is de laatste tijd veel protest. De asfaltcentrale zou, bleek in juni uit een meting, zeventien keer meer schadelijke stoffen uitstoten dan toegestaan.
Vorige week besloot de gemeenteraad van Nijmegen nog dat voor een vervuilende fabriek naast een woonwijk als in Hees geen plek meer is. In november moet, aldus de raad, het stadsbestuur ‘alle juridische en bestuurlijke mogelijkheden’ helder hebben hoe Asfalt Productie Nijmegen, onderdeel van Dura Vermeer, aan te kunnen pakken. Daarbij moet worden samengewerkt met buurgemeente Beuningen en de provincie.
‘Mensen kun je nooit genoeg openheid en duidelijkheid bieden’
GroenLinks-raadslid Joep Bos-Coenraad, woonachtig in Nijmegen-West, waar de APN-fabriek staat, juicht ‘nieuw onderzoek van een onafhankelijke bron’ toe. ,,Mensen kun je nooit genoeg openheid en duidelijkheid bieden.
Als uit dit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van de fabriek ook nog andere effecten heeft op de omgeving, die zich niet verhouden met een goed leefmilieu, is dat heel belangrijk om te weten. Mocht blijken dat het straks nog viezer is voor de volksgezondheid, moet dat het de gemeente makkelijker maken de fabriek sneller weg te krijgen.’’
‘We willen feiten en cijfers’
De wijkraden in Nijmegen-West en Weurt reageren opgetogen op het onderzoek. ,,Uit de eerste reacties in onze appgroep blijkt dat iedereen er blij mee is’’, zegt Roel van Tiel van de vereniging Dorpsbelang Hees.
,,Het is superfijn dat zo’n gerenommeerde club dit oppakt. Een bevestiging ook dat dit serieus moet worden genomen.’’
Volgens Van Tiel had ‘zo’n onderzoek’ veel eerder gemoeten. ,,We hebben eind vorig jaar de wethouder nog gevraagd om een gezondheidsonderzoek na de benzeenophef. We willen feiten en cijfers en daar de discussie op voeren. Er is nu alle aanleiding eindelijk eens gezondheidseffecten op wijkniveau in kaart te brengen. Dit onderzoek is een welkome stap hierin.’’
‘Enorm frustrerend’
Van Tiel vindt dat de gemeente Nijmegen maar aan ‘de achterste mem’ blijft hangen. ,,Ik vind het jammer dat Nijmegen zelf maar niet tot actie overgaat.
De gemeente zegt drie metingen nodig te hebben voor ze iets kunnen doen tegen de fabriek. Dat dit allemaal zo lang moet duren, frustreert veel omwonenden enorm. Terwijl de fabriek gewoon door kan stoken.’’
Beelden van een recent protest tegen de fabriek in Nijmegen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.