Volledig scherm
Asbest. © Thinkstock

Onzekerheid over asbestproject Groesbeek

GROESBEEK - Nu er toch nog geen verbod op asbestdaken komt, staat het project Groesbeek asbestvrij ter discussie. Landbouworganisatie ZLTO wil zeker doorgaan, de gemeente Berg en Dal wil het mogelijk heroverwegen.

Dat het kabinetsvoorstel om asbestdaken vanaf 2028 te verbieden is gesneuveld in de Eerste Kamer, maakt het project iets minder urgent. Dat zegt Martien Nillesen, die zich namens de ZLTO bezighoudt met asbestproblematiek. ,,Maar het gaat wat ons betreft gewoon door, want asbest blijft gevaarlijk spul.”

Tijdsdruk

Het sneuvelen van het kabinetsbesluit kwam als een verrassing voor Nillesen, die tevens melkveehouder in Groesbeek is. ,,We zijn er op zich wel blij mee, want zeker voor oudere boeren die nog geen opvolging hebben, levert een verbod een lastige situatie op. Saneren en investeren in een nieuw dak is duur, dat loopt al snel in de tienduizenden euro’s. Het is dus goed dat de tijdsdruk eraf is. Maar ik zou ook adviseren: ga vooral door met saneren, want dat asbest moeten we niet meer willen.”

Het plan ‘Groesbeek 100 procent asbestvrij’ is een pilotproject van de landbouworganisatie ZLTO en de gemeente Berg en Dal. Het heeft tot doel om boerendrijven, ondernemers en inwoners actief te helpen om asbest daken te vervangen. Het afgelopen half jaar zijn volgens Nillesen keukentafelgesprekken gevoerd en binnenkort wordt er een plan van aanpak opgesteld. Dan zou er ook meer duidelijkheid komen over de precieze invulling van het plan.

Slag om de arm

Maar wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal houdt een slag om de arm. ,,Nu het verbod is weggevallen, komt het project in een ander daglicht te staan en vind ik dat we het er opnieuw over moeten hebben. Het kan zonder wettelijke verplichting ook lastig zijn om bedrijven hierin mee te krijgen. We moeten het mogelijk heroverwegen.” Dat wil zeker niet zeggen dat het dan niet doorgaat, benadrukt hij. Ook Verheul wil het liefst van het asbest in de gemeente af. Hij hoopt op een nieuw kabinetsvoorstel en uiteindelijk een verbod. ,,Dit moet nationaal aangepakt worden.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten eind dit jaar met een nieuw plan te komen hoe asbestdaken wel gesaneerd kunnen worden. Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met ziekteverwekkend asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal het uitkomen op zo’n 12 miljoen. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen