Volledig scherm
Op de open dag in Waalhalla kun je kennis maken met skateboard, BMX of step. Voor je het weet maak je een bar-spin of tail-whip. © Foto: Bert Beelen

Open dag in het Nijmeegse Waalhalla: let op je voortanden!

NIJMEGEN - Op de open dag in Waalhalla kun je kennis maken met skateboard, BMX of step. Voor je het weet maak je een bar-spin of tail-whip.

Luca Zaslove (16) demonstreert een paar trucjes. Eerst pushen – vooruitrijden op één been – dan maakt hij een feeble; het zwaartepunt ligt op het achterste been. De Nijmegenaar geniet van het skateboarden. ,,Vooral de vrijheid die het met zich meebrengt. Ik ben vaak in Waalhalla, maar reis ook naar Amsterdam of Utrecht. Daar tref ik weer andere skateboarders.”

Tanden gered door beugel

Alle sporters dragen bescherming zoals helmen en kniebeschermers. Bij Luca Zaslove  ging het een keer mis. ,,Een tijd geleden skatete ik in Rotterdam. Ik viel en had vier voortanden los. Maar die zijn gered door een beugel!”

Betonnen vloeren, muren met graffiti en urban rapmuziek vormen zaterdag het decor voor Challenge Accepted, een open dag voor urban sports in Waalhalla. HAN-studenten hebben het evenement georganiseerd om 7- tot 18-jarige jongens en meisjes kennis te laten maken met inline-skaten, skateboarden, steppen en BMX’en.

Balanceren op de rand

Jongeren zoeven op skateboards en inline-skates van de ene half pipe naar de andere. De wieltjes maken veel herrie. Ervaren steppers balanceren op een hoge rand, BMX’ers draaien met hun crossfiets in de lucht. 

Volledig scherm
Betonnen vloeren, muren met graffiti en urban rapmuziek vormen zaterdag het decor voor Challenge Accepted, een open dag voor urban sports in Waalhalla. © Foto: Bert Beelen

Nijmegenaar Benjamin Kuiper (12) laat al steppend het stuur verschillende keren om zijn as wentelen. ,,Een bar-spin heet dat, en je deck laten draaien is een tail-whip.” Twee jaar geleden vond hij het tijdens een kinderfeestje allemaal zo mooi in Waalhalla, dat hij er nu elk weekend stept. ,,Ik wil meedoen aan het NK en WK. Maar dat duurt nog een paar jaar.”

Een van de weinige meidenis Lisa van Leerdam (16) uit Venray. Vandaag zit ze voor het eerst op een BMX. Zojuist heeft ze al twee keer een flinke smak gemaakt op de quarter pipe. ,,Het gaat goed hoor. Ik werd meteen geholpen, ik heb niks. BMX’en is vermoeiend, maar erg leuk.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen