Volledig scherm
Heidebrandje Hatertse vennen . Nijmegen, 22-4-2019 . © Gerard Verschooten

Opluchting over beperkte schade na brand in vennen

NIJMEGEN/OVERASSELT - De vele wandelaars die paasmaandag de gele wandelroute door de Hatertse en Overasseltse Vennen kozen, konden hem niet over het hoofd zien: een grote schroeiplek markeert bij het Talingenven de plek waar de nacht ervoor een fikse heidebrand woedde. Even verderop is een kleiner stuk ook zwartgeblakerd.

Hoewel de brandhaard relatief dicht bij de Sint Walrickweg lag, had de brandweer moeite de plek te bereiken. Vervolgens duurde het anderhalf uur voordat het vuur onder controle was. Dan valt de schade aan de natuur nog mee. Alles bij elkaar is er voor een voetbalveld aan plantjes verdwenen en is hier en daar een boom wat aangetast door het vuur, constateert boswachter Tom van Uden. Die kwam gisterochtend direct poolshoogte nemen. ,,Het is gelukkig minder erg dan ik dacht”, zegt hij. ,,Meestal herstelt de natuur zich vrij snel. Hier, vooraan bij het pad, was vorig jaar een kleiner brandje, en je ziet de eerste heidekiempjes alweer doorkomen.”

De geur van de brand was in de wijde omgeving te ruiken. ,,Ik was al boos. Dacht dat ze ‘s nachts in de buurt een vuurkorf hadden aangestoken”, zegt wandelaar Marja Lukassen uit Dukenburg. ,,Had me dan even gewaarschuwd om de ramen dicht te doen, dacht ik. Wat een stank. Maar het kwam dus hier vandaan.”

Wijchenaar Louis Cuijpers, die even pauzeert tijdens het hardlopen, zag het nieuws en vreesde voor de bomen in het gebied. ,,Daar zijn er een paar jaar geleden al zo veel van gekapt. Zo erg. Maar de schade valt hier gelukkig mee. De bomen zijn er nog.”

Brandweer, Staatsbosbeheer en de politie kunnen niets zeggen over de oorzaak van de brand.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen