Volledig scherm
Dries van Agt © ANP

Oud-premier Van Agt heeft na 86 jaar eerste joint in zijn mond

Als minister van Justitie was hij 42 jaar geleden een van de grondleggers van het Nederlandse gedoogbeleid. Maar zelf een joint opsteken? Dat deed de 86-jarige oud-premier Dries van Agt nog nooit. Tot gisteravond, aldus de stichting Verbod voor de Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Van Agt, woonachtig in Nijmegen, rookte voor het eerst in zijn leven wiet nadat hij de Koos Zwart Award kreeg uitgereikt. Dat stelt de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in een bericht op Twitter, met bijbehorende foto.

De Koos Zwart Award is een prijs die jaarlijks door Platform Cannabisondernemingen wordt uitgereikt aan een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de legalisering en normalisering van cannabis.

,,Ha ha” reageert van Agt. ,,Het klopt dat ik zo’n ding in de mond had, maar er kwam geen vlammetje aan te pas en ik heb niets van het goedje binnengekregen. Om met Clinton te spreken, 'I did not inhale....!'"

Van Agt poseerde slechts met de joint voor de fotograaf, zegt hij. ,,Omdat er nog een eindeloze reeks sprekers kwam en ik naar huis moest, is er van roken niets gekomen, kan ik je verzekeren”.

De oud-minister besluit: ,,Als Minister van Justitie heb ik in 1976 al onderscheid willen maken tussen harddrugs en softdrugs. Daartoe moest een wijziging voor de grondwet worden ingediend en dat is gebeurd”.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen