Het VUmc in Amsterdam heeft met een dagtarief van 30 euro een van de duurste parkeertarieven in Nederland.
Volledig scherm
Het VUmc in Amsterdam heeft met een dagtarief van 30 euro een van de duurste parkeertarieven in Nederland. © ANP

Parkeren bij ziekenhuis in Randstad duur, Gelderse dagtarieven zijn gunstig

NIJMEGEN - Patiënten en familieleden die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, worden flink op kosten gejaagd. Gemiddeld kost één dag parkeren 8,93 euro, met een uitschieter van het OLVG in Amsterdam-Oost van 48 euro. 

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Het gemiddelde uurtarief in Gelderland bij ziekenhuizen is 1,61 euro. Maar voor wie de auto een dag laat staan en een dagkaart koopt, zijn er gunstigere tarieven.  Bij 93 ziekenhuislocaties en 9 poliklinieken in het land moeten bezoekers betalen voor het stallen van hun auto. 

Patiënten die een volle dag in het ziekenhuis verblijven, zijn qua parkeerkosten het slechtst af in de hoofdstad. Het OLVG in Amsterdam-Oost spant de kroon, gevolgd door het OLVG-West en VUmc met 30 euro. In het Erasmus MC in Rotterdam moet 25 euro worden neergeteld. Wat betreft uurtarief zit Gelderland aan de hoge kant, maar wat betref dagtarief zijn bezoekers van de Gelderse ziekenhuizen juist relatief voordelig uit. Ze zitten alle onder het gemiddelde, behalve Radboud UMC in Nijmegen.  

Gelderland

In Gelderland is parkeren bij zo’n 20 poliklinieken gratis. Dat geldt ook voor de poliklinieken in Oss en Venray. Bij het ziekenhuis in Beugen (Boxmeer)  is een bezoeker 4,50 euro kwijt voor een dag. Het Ziekenhuis Gelderse Vallei  in Ede rekent 8 euro per dag, op het parkeerterrein van Rijnstate in Arnhem kost een dag 7 euro. Ziekenhuis Rivierenland hanteert een dagprijs van 6 euro.

Parkeren bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is de eerste 20 minuten gratis. Daarna is er een starttarief van 0,60 euro en wordt er 0,03 per minuut gerekend, tot een maximum dagtarief van 5 euro. Mensen die er vaker moeten zijn kunnen kiezen voor een weekkaart van 15 euro of een maandkaart van 40 euro.

De parkeerterreinen voor het CWZ-ziekenhuis zijn van de gemeente Nijmegen. Van maandag tot en met vrijdag moet tussen 08.00 en 20.00 uur 1,80 euro per uur worden betaald, een dagkaart kost 6 euro. In het weekeinde gelden deze tarieven tussen 10.00 en 20.00 uur.

Rond het RadboudUMC betalen bezoekers 9 euro voor een dag.

Meerdere ziekenhuizen bieden patiënten en bezoekers een week- of maandabonnement aan, dat voordeliger is.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB voerde afgelopen jaar actie tegen de hoge parkeertarieven. Dat heeft nog weinig verandering in gang gezet.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen