Volledig scherm
© ANP

Paspoort wordt in Nijmegen niet thuis bezorgd: te duur

NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls is niet van plan paspoorten en rijbewijzen thuis te laten bezorgen in Nijmegen, zoals de gemeenteraad wil. Berg en Dal is juist enthousiast. Als Nijmegen paspoorten en andere reisdocumenten gratis thuis gaat afleveren, wordt het te duur volgens berekeningen van ambtenaren. 

Als er een kleine bijdrage van 4 euro of een bijna kostendekkende bijdrage van 13 euro wordt gevraagd, dan komen Nijmegenaren de documenten liever zelf ophalen in de Stadswinkel.

Die service is dus niet nodig, is de conclusie van de burgemeester. In november diende PvdA-raadslid Charlotte Brand een motie in om reisdocumenten en paspoorten thuis te laten bezorgen. Dat is prettig voor inwoners die zich niet zo gemakkelijk verplaatsen en het zou compenseren dat het gemeentelijk steunpunt in Dukenburg veel beperkter open is gesteld.

Brand kreeg een meerderheid achter zich. ,,Ik ga nu overleggen met de andere indieners, wat we gaan doen”, reageert ze. ,,Er zijn nu natuurlijk andere zorgen, maar in deze crisissituatie kan het juist prettig zijn als die service er wel is.”  

Berg en Dal is in overtreding

Nijmegen heeft alleen onderzoek gedaan naar thuisbezorging van reisdocumenten. ,,Want rijbewijzen mogen helemaal niet thuisbezorgd worden”, zegt burgemeester Bruls. ,,Gemeenten die dat toch doen zijn in overtreding.”

Toch gebeurt dat wel in buurgemeente Berg en Dal. Die heeft de service per 1 februari juist ingevoerd. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen gaat er echter niet tegen optreden, laat ze via een woordvoerder weten. Sterker nog: ze gaat die regel aanpassen. ,,Zij vindt het vreemd dat paspoorten wel, en rijbewijzen niet thuis bezorgd mogen worden”, aldus de woordvoerder. ,,Dat gaan we regelen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen