Volledig scherm
Tess Janssen met strip voor afbouwmedicijnen. foto Paul Rapp © Paul Rapp

Patiënten eisen vergoeding voor afbouwmedicatie om van antidepressiva af te komen

Patiënten die antidepressiva slikken, eisen dat de Nederlandse zorgverzekeraars medicatie gaan vergoeden waarmee ze hun pillen kunnen afbouwen. Tot nu toe gebeurt dat beperkt en daarom daagde Vereniging Afbouwmedicatie zorgverzekeraar VGZ woensdag voor de rechter. 

Quote

Geen medicatie gebruiken is beter dan wél gebruiken.

Nicole Kien, Advocaat van Vereniging Afbouwmedicatie

In Nederland gebruiken jaarlijks 1,1 miljoen mensen langere of kortere tijd antidepressiva. Niet alleen omdat ze depressief zijn, maar ook tegen andere psychische klachten. Als die patiënten van hun medicatie af willen, wordt de zogenoemde afbouwmedicatie door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed.

 ,,Ook VGZ weigerde volledig en je moet ergens beginnen”, verklaart de Nijmeegse verenigingsvoorzitter Tess Janssen de keuze om VGZ aan te klagen. Janssen heeft goede ervaringen met afbouwmedicatie, al werd die niet vergoed. Janssen leed aan een dwangstoornis die voortkwam uit anorexia.

Advocaat Nicole Kien staat de patiënten bij. Ze noemt de houding van VGZ onbegrijpelijk. ,,Geen medicatie gebruiken is beter dan wél gebruiken.” 

Vrijbrief

In de Arnhemse rechtszaal hoorden Kien en Janssen advocaat Melita van der Mesch van VGZ zeggen dat afbouwmedicatie wél wordt vergoed. De verzekeraar geeft geen vrijbrief voor alle afbouwmedicatie, ,,maar alle geregistreerde afbouwmedicatie wordt wel vergoed.” Wie er daarmee niet uitkomt, kan een vergoeding krijgen voor afbouwmedicatie op maat. Janssen: ,,Dat is nieuw voor ons.”

Op maat gemaakte medicijnen worden door apothekers zelf samengesteld en vormden het grootste discussiepunt tijdens de zitting. Op dit moment maakt alleen de Regenboog Apotheek afbouwmedicatie op maat. Daarbij krijg de patiënt gedurende twee maanden iedere dag een lagere dosering antidepressiva. Het is een kostbare methode, want vier weken van deze zogenoemde tapering is even duur als een jaar reguliere antidepressiva. VGZ vergoedt tapering niet.

Ontwenningsverschijnselen

Quote

Uit een studie van Paul Groot en Jim van Os van de Universi­teit Maastricht onder 800 patiënten bleek dat 70 procent slaagde om met tapering van de antidepres­si­va af te komen

Patiënten zijn echter enthousiast over de methode. Wekelijks gebruiken vijftig mensen de op maat gemaakte afbouwmedicatie. Uit een studie van Paul Groot en Jim van Os van de Universiteit Maastricht onder 800 patiënten bleek dat 70 procent slaagde om met tapering van de antidepressiva af te komen. Dat is een groot aantal, aangezien 60 procent van de ondervraagden het eerder zonder succes probeerde op de reguliere manier, waarbij de dosering wekelijks omlaag gaat. Daarvan kregen ze zoveel ontwenningsverschijnselen dat ze de medicatie maar weer gingen slikken. 

Voor VGZ is de studie onvoldoende reden om de methode per definitie te vergoeden. Als alle andere manieren niet werken, wil VGZ tapering wél vergoeden.

Omdat tijdens de zitting bleek dat beide partijen het vrijwel met elkaar eens waren, besloten ze de komende drie weken te gebruiken om zelf tot afspraken te komen. Tot die tijd doet de rechter geen uitspraak in de kwestie.

Volledig scherm
© Thinkstock
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen