Saïd Bouharrou, de Nijmeegse vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), tijdens de de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.
Volledig scherm
Saïd Bouharrou, de Nijmeegse vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), tijdens de de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie. © ANP

Petitie tegen Nijmeegse moskeebestuurder na optreden in Tweede Kamer

NIJMEGEN / DEN HAAG - Het optreden van Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland in de Tweede Kamer is niet bij iedereen goed gevallen. Er is een petitie gestart waarin moslims kunnen aangeven dat ze de Nijmegenaar niet langer als hun vertegenwoordiger accepteren.

‘De Raad van de Marokkaanse Moskeeën Nederland vertegenwoordigd door de heer Saïd Bouharrou behartigt niet de belangen van de moskeeën en moslims, maar de belangen van de overheid ten nadele van moslims’, zo is sinds maandag te lezen in de petitie, die maandagavond door ruim 2250 mensen is getekend.

Screenshot van de online petitie.
Volledig scherm
Screenshot van de online petitie. © eigen foto

Groot onderzoek

Bouharrou getuigde maandag in het grote onderzoek van de Kamer naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door uiterst orthodoxe landen. Het parlement vreest radicalisering van jongere moslims. Moskeeën als alFitrah in Utrecht en As-Soennah (Den Haag) kwamen al in opspraak.

Volgens Bouharrou kan het bij geldstromen om inzamelingen voor het goede doel gaan. Daar kan een stichting van profiteren die onvoldoende geld heeft om een moskee te bouwen.

Verwerpelijke dingen

Maar buitenlandse financiering is wel ongewenst als er voorwaarden aan een gift worden verbonden. Als bijvoorbeeld een organisatie uit de golfstaat Koeweit een bepaalde ultra-orthodoxe prediker eist, die ‘verwerpelijke’ dingen zegt over vrouwen of Joden. 

Of als een gulle gever invloed wil hebben op lesmateriaal voor islamonderwijs. ,,Niet altijd wordt goed gekeken naar wat erin staat. De bewustwording moet groter worden’’, aldus Bouharrou.

Quote

We moeten de handschoen oppakken en zelf tot bindende afspraken komen

Saïd Bouharrou

Lastig

Hij wijst op alFitrah, dat heimelijk elders infiltreert in klasjes. ,,Het is lastig om daar een einde aan te maken.” Hij erkent dat bij moslimbestuurders onderling verdeeldheid is over de aanpak. Hij hoopt dat de moskeeën zelf orde op zaken gaan stellen en meer openheid geven. ,,We moeten de handschoen oppakken en zelf tot bindende afspraken komen.”

Volgens hem is er bij zo’n vijftien tot maximaal twintig moskeeën sprake van ‘aanjagers’, een ‘hardnekkige onverdraagzame minderheid’ die de publieke opinie domineert. ,,Het grootste slachtoffer is de moslimgemeenschap zelf.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen