Een dakloze in Nijmegen.
Volledig scherm
Een dakloze in Nijmegen. © Foto: Bert Beelen

Plan: verhuur tijdelijk een kamer aan dakloze

NIJMEGEN - Een dakloze in huis nemen zonder dat je gekort wordt op je uitkering. Aan de regeling die dit toestaat, moet in Nijmegen veel meer bekendheid worden gegeven. Ook moeten de voorwaarden worden versoepeld. 

Dat vindt Nijmeegs raadslid Jouke Osinga van GroenLinks. Volgens hem kan hiermee het tekort aan woonruimte voor dak- en thuislozen sneller worden verzacht. 

,,Mensen met een uitkering die een kamer willen verhuren aan een dakloze, durven dat niet. Ze zijn bang dat de gemeente geld gaat inhouden. De zogeheten kostendelersregeling schrijft voor dat je gekort wordt als je als uitkeringsgerechtigde kosten kunt delen in het huishouden”, aldus Osinga. 

Angst onnodig

Die angst is echter onnodig.  ,,Voor uitkeringsgerechtigden die een paar maanden een dakloze in huis willen opnemen, geldt een uitzondering. Ze kunnen dat doen zonder gekort te worden. Maar de mensen weten dat niet.”

Osinga deed deze week zijn oproep tijdens een vergadering van de Nijmeegse gemeenteraad. Gesproken werd over dak- en thuislozen en het tekort aan opvangplekken voor deze groep. Gevolg: daklozen moeten gedwongen buiten slapen, omwonenden klagen over overlast.

Quote

Het beeld van daklozen is dat ze verslaafd en verwaar­loosd zijn. Maar minstens zo vaak zijn het mensen die de pech hebben dat ze hun baan en gezin verliezen en zo binnen korte tijd op straat belanden.”

Korte termijn beter

,,Er is meer urgentie nodig om wat aan dit probleem te doen”, meent Osinga. ,,Er moeten extra gemeentelijke opvangplekken komen, maar die zijn niet één, twee, drie gerealiseerd. Meer bekendheid aan deze regeling kan al op korte termijn de nood verlichten.”

Nu geldt voor een ontheffing op de kostendelersregeling een maximum periode van één tot twee maanden. ,,Verleng de tijdelijke ontheffing naar zes maanden. Er wordt meestal ook verplichte begeleiding gevraagd van bijvoorbeeld IrisZorg of het Leger des Heils. Moet dat altijd?”

Geen ver-van-mijn-bed

Dakloos worden is volgens Osinga geen ver-van-mijn-bed-show. ,,Het kan iedereen gebeuren. Het beeld van daklozen is dat ze verslaafd en verwaarloosd zijn. Maar minstens zo vaak zijn het mensen die de pech hebben dat ze hun baan en gezin verliezen en zo binnen korte tijd op straat belanden.” 

Het GroenLinks-raadslid deed verder een oproep om het eenvoudiger te maken voor dak- en thuislozen om een postadres te kunnen openen. ,,Zodat ook dak- en thuislozen makkelijker een uitkering kunnen aanvragen.” De burgemeester beloofde een onderzoek, maar wees ook op het gevaar van misbruik. Daarvoor moet een oplossing gevonden worden. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen