Plan voor historische treinen tussen Nijmegen en Groesbeek
GROESBEEK/NIJMEGEN - Krijgen we vanaf 2020 op zaterdagen vier tot vijf keer per dag een trein tussen Nijmegen en Groesbeek? Bankier Maurice Niesten uit het Duitse Goch is er vrijwel zeker van: ,,Ja, die treinen komen er.’’ De instanties geven hem weinig kans.
Als het aan Niesten ligt, reis je vanaf 2020 op zaterdagen vanaf het Centraal Station in Nijmegen naar Groesbeek met oude museumtreinen, over het slapende spoorlijntje dat doorgaat tot Kleef. In Groesbeek kunnen reizigers dan overstappen op de draisine, de fietslorrie tussen Groesbeek en Kleve. Niesten is voorzitter van de Vereniging voor Innovatief Euregionaal Vervoer (VIEV), en heeft als onderdeel daarvan eind 2016 de Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij (NSM) opgericht. De vereniging telt ruim honderd leden en heeft onlangs het plan gelanceerd.
Oudere treinen van Arriva en Breng die nu ongebruikt langs het spoor staan, zijn de beoogde vervoersmiddelen. ,,Ook stoomtreinen, bijvoorbeeld. Vanwege de staat van het spoor moet de snelheid laag zijn, maximaal dertig kilometer per uur.’’
Teleurgesteld
Niesten en de leden van zijn vereniging zijn teleurgesteld in Nijmegen en Berg en Dal. In de coalitieakkoorden van beide gemeenten staat dat de oude spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve de komende vier jaar niet opnieuw in gebruik gaat. De VIEV ijvert hier sinds 1995 voor en zette eerder petities op. De laatste is ruim 1.300 keer ondertekend. ,,Er is een grote behoefte. Juist omdat de gemeenten het de komende jaren niet willen, starten we met dit initiatief. Zie het als plan B.’’
Volgens het plan, dat de naam Keizerlijn draagt, moeten vrijwilligers voor de veiligheid met rode vlaggen de overgangen bewaken. Niesten hoopt op toestemming en financiële steun van onder meer de provincie Gelderland en Prorail. Zo zou een wissel ter hoogte van de Sionsweg aangepakt moeten worden. Volgens Niesten zou dat neerkomen op 1 tot 1,5 miljoen euro.
Er is een grote behoefte. Juist omdat de gemeenten de komende jaren geen treinen tussen Nijmegen en Kleve willen, starten we met dit initiatief.
Maurice Niesten, VIEV
Politiek draagvlak
Of het initiatief start, is nog zeer de vraag. De vereniging heeft een toegangsovereenkomst aangevraagd bij Prorail, de beheerder van de lijn. Dat is nodig voor het starten van een spoorwegonderneming. Prorail staat, zo zegt een woordvoerder, 'niet per se onwelwillend tegenover het plan'. ,,Maar eerst moet er politiek draagvlak zijn. De bal ligt bij de provincie. Er na zouden we eventueel kunnen praten.’’
Politiek draagvlak lijkt voorlopig ver weg. Een woordvoerder van de provincie Gelderland laat weten dat er 'nog niets bekend is over het initiatief'. ,,We zien het project ook niet snel gebeuren.’’ Ook de gemeente Berg en Dal en vervoerder Arriva, met wie Niesten gesprekken wil voeren over de invulling, denken er zo over.
Keizerlijn
Op korte termijn wil Niesten een gesprek voeren om de provincie te overtuigen. ,,Eerst houden we een ledenvergadering. We willen daar goed voorbereid heen gaan.’’
Onder dezelfde naam Keizerlijn lanceerde hij in 2014 ook al een plan. Destijds zag hij kansen voor een tramlijn tussen Nijmegen en Groesbeek, die een halfuursverbinding moest onderhouden. De Stadsregio Arnhem Nijmegen zag uiteindelijk niets in dit initiatief, waardoor het in de prullenbak belandde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer