Volledig scherm
De reuzenberenklauw wordt metershoog. Archieffoto Willem Mieras © Willem Mieras

Ploegdriever bindt strijd aan met de reuzenbereklauw

GROESBEEK - Ze heten ‘invasieve exoten’. Planten uit andere werelddelen die hier zo woekeren dat ze gevaar kunnen opleveren. Bart Willers van De Ploegdriever bindt momenteel in de gemeente Berg en Dal de strijd aan met de reuzenberenklauw en dergelijke.

De Ploegdriever start binnen nu en enkele weken een offensief tegen exotische planten zoals de reuzenberenklauw en de  Japanse duizendknoop. Deze planten hebben hier vrijwel geen natuurlijke vijanden en woekeren maar voort.

Ze verdringen andere soorten en brengen schade toe aan wegen, fietspaden en rioleringen terwijl de reuzenberenklauw - de bekendste, hij kan wel vier meter hoog worden - licht giftig is. Je kunt er door aanraking rode vlekken - die lijken een beetje op brandblaren - van krijgen.

Recent trok het CDA-raadslid Wim Bakker hierover aan de bel. ‘Het bestrijden van exoten zal gezamenlijk en binnen de gehele gemeente moeten worden uitgevoerd om effectief te kunnen zijn. In hoeverre is er sprake van een gezamenlijke en afgestemde aanpak?’, zo vroeg hij.

In kaart

Bart Willers van De Ploegdriever (vereniging van boeren en burgers die landschapsbeheer stimuleert en uitvoert) laat weten daar druk mee te zijn. De Ploegdriever heeft het afgelopen jaar de plekken in kaart gebracht waar de exoten staan. Volgens Willers gaat het om ettelijke honderden plaatsen.

Minstens zo belangrijk is dat in kaart is gebracht van welke grondeigenaren die plekken zijn. Willers: ,,Ik kom net terug van de oude vuilstort De Dukenburg, naast Natura2000- gebied De Bruuk (Bredeweg, ThM).  ,,Daar staat de reuzenberenklauw op een gebiedje waar vier eigenaren zijn: de gemeente, Staatsbosbeheer, het waterschap en particulieren. De reuzenberenklauw kent geen namelijk grenzen: die woekert er flink op los.”

De Ploegdriever gaat deze vier eigenaren nu benaderen om tot een gezamenlijke aanpak te komen. ,,Als een van de eigenaren de plant bestrijdt maar de anderen niet, dan schiet dat niet op natuurlijk”, zegt Willers. Het bestrijden van de reuzenbereklauw is sinds 2017 in de Europese Unie verplicht. Geschat wordt dat bestrijding Europa zo'n 12 miljard per jaar kost. De reuzenberenklauw komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Hij is hier in de 19e eeuw naartoe gehaald als sierplant voor in de tuinen.

Willers beseft dat De Ploegdriever niet alle vindplaatsen tegelijk kan aanpakken. ,,Het is ook geen probleem van vandaag of gisteren", zegt hij. ,,We moeten de bestrijding strategisch aanpakken. Moet je bijvoorbeeld de reuzenbalsemien in de Millingerwaard wel weg willen hebben? Want die komt stroomopwaarts ook voor: de zaden drijven met de rivier mee de Millingerwaard in. Dan blijf je bezig.”

Meldpunt

Volledig scherm
Bart Willers Archieffoto Bert Beelen © Bert Beelen

Overigens is De Ploegdriever ook bezig met het inrichten van een meldpunt, zodat burgers kunnen aangeven waar exoten staan. Willers denkt aan een interactieve kaart, zodat je ook meteen kunt zien of die plek al wel of niet bekend is. ,Er zijn verschillende methodes om de exoten te bestrijden. Die hebben we het afgelopen jaar ook in beeld gebracht. Nu gaat het erom dat we afspraken gaan maken met grondeigenaren over welke methodes we waar toepassen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. PREMIUM
    Bij de politierechter

    Agent racist noemen en vergelij­ken met nazi's pikt de rechter niet

    Het is een uur of elf 's avonds wanneer meneer B. (48) op 25 augustus 2017 op het station in Zwolle aankomt. Hij heeft een uurtje de tijd om de laatste trein te halen en besluit de buurt wat te verkennen. Daarbij stuit de Nijmegenaar op twee agenten die hem om zijn legitimatie vragen. Volgens B. spreken ze hem op onbeschofte wijze aan door hem onder andere meteen te tutoyeren. Etnisch profileren omdat hij uit Suriname komt, zo vermoedt hij. Hij voelt zich behandeld als een crimineel en beschuldigt de agenten van racisme, waarop aanhouding volgt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen