Volledig scherm
Opening van een Jan Linders te Gennep. Foto ter illustratie. © Jan Linders

Plus in Mook wint eerste slag bij rechter

MOOK - De komst van Jan Linders naar Mook loopt opnieuw vertraging op. De rechtbank in Roermond heeft dinsdag het beroep dat supermarkt Plus had ingesteld tegen de komst van de concurrent gegrond verklaard. 

Volgens de rechtbank heeft de gemeente Mook en Middelaar ‘onvoldoende gemotiveerd’ dat de nieuw te bouwen supermarkt over voldoende parkeerplaatsen zal beschikken. De vrees voor parkeerproblemen in de omgeving van de nieuwe super is daarmee terecht, oordeelde de rechter. 

Parkeren

De gemeente Mook zal opnieuw een beslissing moeten nemen op het bezwaar van Plus en de parkeernormen weer tegen het licht moeten houden. 

Wim Voet, franchisenemer van de Plus-supermarkt in Mook, was dinsdag verrast door de uitspraak van de rechtbank in Roermond. ,,Ik had het vonnis pas over een paar weken verwacht. De rechtbank heeft snel beslist.” Maar de ondernemer is vooral blij verrast door de uitspraak zelf. ,,De hoop op een gunstige uitkomst was bij mij groter dan de verwachting”, zegt Voet.

Supermarktdeskundigen

Hij maakt zich al lang zorgen over de plannen van Jan Linders voor een filiaal in Mook. De bouw staat gepland op een terrein pal tegenover zijn Plus. Voet vindt, net als enkele supermarktdeskundigen, dat Mook te klein is voor twee supermarkten, die in aanbod en prijsklasse ook nog eens op elkaar lijken. Ze vrezen een stevige concurrentieslag. ,,Ik denk dat de bouw van Jan Linders nu extra vertraging oploopt en blijf hopen dat het plan uiteindelijk helemaal niet doorgaat”, zegt Voet. ,,Ik heb het al eerder gezegd: zet op dat terrein woningen neer. Daar is behoefte aan.” Voet zei vorige week nog dat hij, als dat nodig is, tot en met de Raad van State zal procederen.

Argumenten

Plus stapte onlangs naar de rechtbank in Roermond uit protest tegen de door de gemeente verleende omgevingsvergunning, waar de super eerder tevergeefs bezwaar tegen had gemaakt. Een van de argumenten was volgens Voet dat er in de plannen voor Jan Linders te weinig parkeerplaatsen waren voorzien. De gemeente Mook en Middelaar moet nu na de uitspraak van de rechtbank een deel van haar huiswerk overdoen.

Vorig jaar verzamelden inwoners van Mook honderden handtekeningen in om Voet te steunen in zijn strijd tegen een nieuwe supermarkt. De gemeente Mook kon dinsdag niet reageren op de uitspraak. 

Volledig scherm
Wim Voet kreeg eerder dit jaar uit handen van burgemeester Gradisen een lintje. © Theo Peeters
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen