Volledig scherm
Een cliënt van de Rigtergroep bij haar woning. © Flip Franssen

Politiek eist goede zorg voor cliënten Rigtergroep

NIJMEGEN De Nijmeegse politiek twijfelt of de cliënten van de Rigtergroep de goede zorg krijgen. Verantwoordelijk wethouder Bert Frings moet over twee weken tekst en uitleg geven over hoe hij de zaken heeft geregeld. De raad eiste dit gisteravond met een unaniem gesteunde motie.

Het onderwerp kwam eerder in de avond al aan bod tijdens de inspraakronde voor burgers en het vragenuur voor de gemeenteraad. Bij deze sessies zat de publieke tribune vol met cliënten, hun ouders en begeleiders. Velen van hen zichtbaar geëmotioneerd. Ze voelen zich gemangeld door het conflict tussen gemeente Nijmegen en Rigtergroep.

De Rigtergroep is een particuliere instelling die mensen begeleidt die niet zelfstandig kunnen wonen.  Volgens de gemeente Nijmegen heeft de directie van de Rigtergroep voor miljoenen gefraudeerd met zorggelden. Daarom heeft de gemeente  aangifte gedaan en de samenwerking stopgezet.

Noodplan

Inmiddels is de Rigtergroep bijna failliet, zijn veel begeleiders vertrokken naar een andere baan en verkeren de bewoners al maanden in onzekerheid. Wethouder Frings kondigde vorige week een noodplan aan: cliënten voor wie nog geen nieuwe zorgplek is, krijgen tijdelijk huisvesting in De Doekenborg, een leegstaand zorgcentrum. De begeleiding komt van andere instanties.

,,Dit is geen manier om met kwetsbare mensen om te gaan'', zei Hans Haage, ouder van een autistisch kind, met overslaande stem. ,,Verhuizen is voor autisten ontzettend stressvol. Bovendien blijft de situatie onzeker want het gaat om tijdelijke huisvesting. U realiseert zich niet wat voor ellende u aanricht.''

Niet gerust

Raadsleden Cilia Daemen van GroenLinks en Ammar Selman van de PvdA stelden ook vragen over de dit onderwerp. Wegens ziekte verving burgemeester Hubert Bruls gisteravond de wethouder. Volgens Bruls doet de gemeente er alles aan om  de cliënten snel duidelijkheid te geven. ,,Voor de helft van de mensen is ook al een alternatief'', benadrukte hij.

Toch is de raad er niet gerust op. Selman diende daarom een motie in waarin wordt gevraagd om snelle en passende oplossingen voor de cliënten, maatwerk en zo veel mogelijk voorkomen dat ze onnodig vaak  moeten verhuizen. Alle raadsleden onderschreven deze motie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen