Prestatie-eisen dwarsbomen het bestrijden van misdaad in Oost-Nederland: miljoenen kunnen beter besteed
NIJMEGEN/ ARNHEM - ‘Rare, perverse financiële prikkels’ staan het effectief aanpakken van de misdaad in de weg. Veel winkeldieven worden bijvoorbeeld vervolgd, omdat justitie daar geld voor krijgt. Maar dat is niet per se de beste oplossing voor samenleving.
Dat is de boodschap van een brandbrief die de top in Oost Nederland van de politie, de rechtbanken Overijssel/Gelderland, het Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeesters Bruls van Nijmegen en Marcouch van Arnhem met die van de drie andere grote oostelijke steden (Apeldoorn, Enschede en Zwolle) aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben gestuurd.
De financiering moet anders, is hun boodschap. De aanpak van winkeldieven is maar één van de voorbeelden. Vele miljoenen kunnen doeltreffender worden besteed. ‘We zeggen niet dat daders de dans mogen ontspringen! Maar we moeten de vrijheid hebben om de beste aanpak te kiezen’, zegt Hubert Bruls.
Per prestatie betaald
Want het OM en de rechtbanken worden door het ministerie betaald per prestatie. Er zijn daarover vooraf afspraken gemaakt. Het OM maakt afspraken met de rechtbanken over het aantal strafzaken dat het aanbrengt. Zijn dat er minder dan krijgt het OM minder geld. Maar de rechtbanken ook, want ze spreken als gevolg daarvan minder vonnissen uit.
Zo komt het er op neer dat nu ieder voor zich probeert het hoofd boven water te houden. Het belang van de een is niet per se het belang van de ander. Als de politie bijvoorbeeld iets preventief afhandelt, hebben het OM en de rechtbank geen zaak. En krijgen geen geld. Dus is er van alle kanten druk om zaken te vervolgen.
‘Stevige discussie nodig’
„Daar moet een stevige discussie over komen”, zeggen twee kopstukken in een exclusieve toelichting op de brief aan de minister. Dat zijn regioburgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en Marthyne Kunst, de hoofdofficier van justitie van het Arrondissementsparket Oost-Nederland. Zij wijzen met name drie terreinen aan waar ‘die perverse financiële prikkel’ zich wreekt: winkeldiefstal, de bestrijding van cybercrime (zoals WhatsApp-fraude) en de aanpak van mensenhandel.
Verantwoording afleggen over het budget is prima, vinden ze, maar het moet niet alleen om prestaties gaan. „Geld moet niet de prikkel zijn om voor de strafrechtelijke aanpak te kiezen als preventie een beter middel is”, luidt hun betoog. Dat is een landelijk probleem. Maar Oost- Nederland neemt nu het voortouw om de discussie aan te zwengelen. Want er is haast. Volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De briefschrijvers willen dat ‘een betere financiering van het strafrechtketen bij de volgende kabinetsformatie al een rol speelt’. Ze hopen dat andere regio’s aanhaken.
Er zullen wel mensen opstaan en zeggen: wat soft. In tegendeel: het is juist keihard
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Ik stak als enige mijn hand op toen de meester vroeg: wie weet zeker dat-ie onderduikers in huis zou nemen?
Op sommige dagen kies ik ervoor een oorlogsitem in de krant over te slaan. Ik zal niet de enige zijn. Ik weet het: wat een luxe, een oorlog een dagje over te kunnen slaan.Nijmegen -
indebuurt.nl
Zo bescherm je jezelf tegen HPV én bespaar je 300 euro
Goed nieuws: je kunt je nu gratis laten vaccineren in Nijmegen tegen het HPV-virus. Als Nijmeegse jongere ben je misschien niet heel bewust bezig met het humaan papillomavirus, maar dit zeer besmettelijke virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken.Nijmegen -
Vrijspraak voor doodsteken Casper (29), terwijl maximale straf was geëist: komt er hoger beroep?
Het Openbaar Ministerie (OM) wilde hem een jaar achter de tralies. De rechtbank dacht daar anders over en sprak een 15-jarige verdachte uit Uithoorn deze week vrij voor het doodsteken van de Nijmeegse Casper Verheijen (29). Of het OM die vrijspraak gaat aanvechten, is nog onduidelijk.Nijmegen -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?
-
PREMIUM
Oudste inwoner van Nijmegen (106) ging nog wekelijks langs bij zijn broer van 102: ‘Ze waren écht close’
Leo Fleuren, tot vorige week de oudste inwoner van Nijmegen, is afgelopen donderdag overleden. Hij werd 106 jaar oud. De Nijmegenaar kwam uit een gezin met zeven kinderen, de afgelopen zeven jaar waren hij en zijn broer Jan (102) nog met zijn tweeën over.Nijmegen -
-
-
PREMIUM
Fouten maken mag bij het Nieuw Talent Orkest van Kunst en Volharding in Beuningen
Altijd al muziek willen maken, maar het kwam er nooit van? Muziekvereniging Kunst en Volharding in Beuningen heeft de oplossing. Het Nieuw Talent Orkest. Voor complete muziek-leken, maar ook voor mensen die in een grijs verleden muziek hebben gemaakt en de draad weer willen oppakken.Beuningen -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer