Volledig scherm
Er komt steeds meer aandacht voor mensen die verward gedrag vertonen. © AD

Proef met meldpunt verwarde personen

NIJMEGEN - Wie zich zorgen maakt over iemand die verward gedrag vertoont, kan dit sinds kort doorgeven bij een meldpunt van de GGD in Gelderland-Zuid. Die heeft hiervoor een telefoonnummer en een mailadres opengesteld. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Wie een verward iemand ziet die zichzelf of anderen in gevaar brengt, moet nog steeds de politie bellen en niet het meldpunt. En de GGD zal niet op alle telefoontjes die binnenkomen kunnen handelen. ,,Als het niet acuut is en wij geen gegevens hebben van een persoon, dan kunnen we niet altijd iets beginnen. Als je iemand bij de Albert Heijn ziet die verward doet, kunnen wij daar moeilijk gaan posten of die persoon er weer komt’’, zegt projectcoördinator Klaas Verhoeven van het Meldpunt Bijzondere Zorg - zoals het voluit heet.

Huisartsen

Het is ook niet zo dat de GGD meteen uitrukt na elke melding van een persoon met verward gedrag. ,,Wat we wel kunnen, is meedenken met de burger over wat vervolgstappen kunnen zijn’’, legt Verhoeven uit. Het meldpunt- is eigenlijk al sinds 1 september in de lucht. Maar dit is alleen gecommuniceerd met professionals zoals huisartsen. Nog niet met het grote publiek. ,,We hebben gekozen voor een voorzichtig begin. Maar willen we een goed beeld krijgen, zullen we er meer aandacht aan moeten besteden, want we moeten de meldingen binnen gaan krijgen’’, zegt Verhoeven. Vandaar dat de GGD nu met het bestaan van het meldpunt naar buiten treedt.

Advies

Het meldpunt is er voor inwoners van Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Wijchen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Neder-Betuwe, West-Betuwe, Tiel, Buren, Culemborg en Mook en Middelaar. Het telefoonnummer (bereikbaar tijdens werkdagen) is 088-1447040, mailen kan via ggdgelderlandzuid.nl. Het telefoonnummer is tot en met maart in de lucht. De proef loopt tot mei, de laatste twee maanden wordt een advies aan de gemeenten uitgewerkt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen