Volledig scherm
De Wijnmakerij, getekend door Rob Derks uit Nijmegen. © Koninklijke Jumbo

Puzzelen op de Groesbeekse wijnoogst met Rob Derks

GROESBEEK - ‘De Wijnmakerij’ heet de nieuwe puzzel van spellen-fabriek Koninklijke Jumbo, die behoort tot de populaire Jan van Haasteren-serie van hilarische kijkplaten. De tekening is geïnspireerd op het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek.

Druiventrossen, persen en wijnvaten komen er allemaal in voor, maar het plezier zit vooral in de vele tientallen andere grappige en verborgen details.

Tekenaar van al die pret is de 45-jarige Nijmegenaar Rob Derks, die sinds 2013 behoort tot het team van Studio Jan van Haasteren. De naamgever zelf is inmiddels 83 en heeft het meeste werk voor zijn puzzels uitbesteed aan onder anderen Derks. Die maakte al vele puzzels, onder andere over de intocht van de Vierdaagse op de Sint Annastraat. ,,In opdracht van de Bloedbank ben ik ook een keer naar die dienst in het Radboudumc wezen kijken. Donoren krijgen zo'n puzzel als ze een aantal keren bloed hebben gegeven."

Inspiratie uit de regio

Volledig scherm
Tekenaar Rob Derks maakte eerder ook al legpuzzels over de Nijmeegse Vierdaagse en de bloedbank. Archieffoto © Do Visser

Ook nu heeft hij zich weer laten inspireren door activiteiten in de regio. ,,Het idee om een legpuzzel te maken over de Groesbeekse wijn had ik al langer. Afgelopen voorjaar ben ik naar het Nederlands Wijnbouwcentrum van de Colonjes in Groesbeek geweest. Daar heb ik foto's gemaakt en die beelden zijn deels teruggekomen op de puzzel.”

Kenners van de regio zullen diverse bekende beelden en gebouwen ontdekken: de Zevenheuvelen, de Sint Stevenskerk en het Erasmusgebouw vormen het decor van de Groesbeekse wijnmakers. Afgelopen weekeinde was Derks te vinden op het Groesbeekse Oogstfeest, waar hij de puzzels voor de eerste keer verkocht. Ze liggen inmiddels ook in de schappen van speelgoedzaken en diverse webwinkels. Er zijn twee versies: in 1000 en 3000 stukjes.

Grappen

Volledig scherm
Een stukje van de legpuzzel De Wijnmakerij, getekend door Nijmegenaar Rob Derks. © Koninklijke Jumbo

De tekeningen van Van Haasteren en zijn studio hebben altijd een aantal vaste tekengrappen. Het meest bekend is de verborgen haaievin, een onderdeel dat sinds 1971 in alle legpuzzels van Jan van Haasteren opgenomen is. Maar ook kat, muis, agent en boef mogen nooit ontbreken.

Rob Derks heeft ook een eigen serie legpuzzels bij Jumbo met de titel 'Pieces of History'. Op creatieve wijze kijkt hij naar de geschiedenis in puzzels met namen als 'De Steentijd', 'De Vikingen', 'Het Kasteel' en 'De Romeinen'. Als striptekenaar debuteerde hij in 1999 met de strip 'Pakje Bakmeel in dagblad Metro. In 2001 richtte hij samen met drie collega's Studio Noodweer op, inmiddels gevestigd aan de Spadestraat in Nijmegen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen