Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge hoopt het voor elkaar te krijgen dat kinderen tot 21 jaar in een pleeggezin kunnen blijven. © ANP

PvdA: pleegzorg tot 21 jaar in Nijmegen

NIJMEGEN - Voor bijna alle pleegkinderen in Nijmegen houdt de jeugdhulp op na hun achttiende verjaardag. Gemeenten hebben de mogelijkheid om dit te verlengen. Uit CBS-cijfers blijkt dat Nijmegen hiervan amper gebruikmaakt. De PvdA vindt dat dit anders moet.

,,Jongeren moeten langer in een pleeggezin kunnen blijven. Het zijn kwetsbare jongeren, vaak met een flinke geschiedenis. Die vallen als ze 18 worden in een zwart gat, waarbij ze alles zelf moeten regelen’’, zegt PvdA-raadslid en -lijsttrekker Ammar Selman. 

Nijmegen telde in de eerste helft van 2017 ongeveer 140 pleegkinderen: 25 in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zestig tussen de 4 en 12 en 50 tussen de 12 en 18, geen ouder dan 18. (Omdat het CBS afrondt op vijftallen, komt de optelsom niet precies op 140.) 

Minister

De Jeugdwet biedt de mogelijkheid om de pleegzorg tot 23 jaar te verlengen. Minister Hugo de Jonge (CDA) heeft in januari aangekondigd dat hij het voor elkaar wil krijgen om de leeftijd voor hulp aan pleegkinderen van 18 naar 21 jaar te verhogen. De PvdA vindt dat Nijmegen niet moet afwachten en zelf moet besluiten pleegzorg tot 21 jaar tot standaard te maken, met de mogelijkheid om te verkorten tot 18 of te verlengen tot 23 jaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen